• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.529 | Zilver: €722

1:00

Inflatie naar hoogste niveau sinds 2008, goudprijs weer boven €50.000

Datum 5 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Inflatie naar hoogste niveau sinds 2008, goudprijs weer boven €50.000

 

De inflatie in de eurozone steeg in oktober naar 4,1% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 2008. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. De belangrijkste oorzaak voor de hoge inflatie is de sterke stijging van de energieprijs, want die was in oktober 29% hoger dan een jaar geleden. Niet alleen werd benzine aan de pomp veel duurder, ook schoot de gasprijs omhoog.

De stijging van de energieprijs werkt indirect ook door in de prijzen van andere producten, waardoor ook boodschappen duurder werden. Ook grondstoffen als hout, staal en koper en van verschillende levensmiddelen zijn verder in prijs gestegen. Daar komt bij dat ook de transportkosten zijn toegenomen, bijvoorbeeld voor containervervoer van Azië naar Europa en de Verenigde Staten. Die tarieven zijn in een jaar tijd meer dan vijf keer zo hoog geworden.

Hoge inflatie

Centrale banken hebben lang volgehouden dat hoge inflatie een tijdelijk fenomeen zou blijven, veroorzaakt door verstoringen in de logistieke keten. Hun verwachting was dat de prijsstijgingen na verloop van tijd zouden afvlakken, maar daar is nog geen sprake van. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa stijgen de prijzen nu veel sneller dan 2% per jaar, het inflatiecijfer wat centrale banken zeggen na te streven.

Toch is er voorlopig geen zicht op een grote verandering in het monetaire beleid. De Federal Reserve heeft deze week heel voorzichtig tapering aangekondigd, maar de rente blijft nog langdurig laag. Hetzelfde geldt voor de ECB en de Bank of England, die ook nog geen plannen hebben om de rente te verhogen. En dat maakt spaarders nerveus, want die zien dat de koopkracht van hun geld steeds sneller verdampt. De hoge inflatie komt namelijk bovenop de negatieve rente op spaargeld.

Inflatie in de Eurozone naar hoogste niveau sinds 2008

Goudprijs stijgt weer

De afwachtende houding van centrale banken ten aanzien van de inflatie zorgt voor een vlucht naar aandelenmarkten en veilige havens. Zo steeg de goudprijs deze week tot bijna €50.500 per kilo, het hoogste niveau sinds begin dit jaar. Het edelmetaal wint aan populariteit als alternatief spaarmiddel, omdat het geen negatieve rente kent en minder last heeft van inflatie. Historisch gezien presteert goud goed in tijden met een hoge inflatie.

Ook de zilverprijs liep weer wat op, maar staat met €670 per kilo nog niet op het hoogste niveau van dit jaar. Dat was tijdens de silversqueeze begin februari, toen de zilverprijs een niveau van €770 per kilo aantikte. De negatieve reële rente is gunstig voor edelmetalen, omdat spaarders dan eerder geneigd zijn alternatieven te overwegen. Zeker als de spaarrente historisch laag blijft en spaargeld geen rendement oplevert.

Goudprijs weer boven de €50.000 per kilo

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines