India overweegt uitbreiding goudvoorraad

De centrale bank van India overweegt haar goudvoorraad uit te breiden naar 10% van haar reserves. Dat meldt de Indiase televisiezender ET NOW op basis van een bestuurslid van de centrale bank. Die zou gezegd hebben dat de centrale bank overweegt meer goud te kopen. De laatste jaren heeft de Indiase centrale bank voor het eerst sinds 2009 weer goud bijgekocht. Zo steeg de goudreserve sinds begin 2018 van 560 naar 657,7 ton. Daarmee vertegenwoordigt het edelmetaal 7,5% van de totale reserves.

Als India haar goudvoorraad wil uitbreiden naar 10% van haar totale reserves, dan moet ze nog meer dan 200 ton goud aankopen. Dat is op basis van de huidige valutareserves en de actuele goudkoers. De laatste keer dat India zoveel goud aan haar reserves toevoegde was in november 2009, toen het land 200 ton van het IMF overnam. Bijna tien jaar later werd India weer actief op de goudmarkt, toen haar goudreserve onder de 6% was gekomen.

India breidt reserves uit

De Indiase centrale bank heeft haar reserves de afgelopen jaren flink uitgebreid. In juni kwam de totale reserve voor het eerst boven de $500 miljard, mede dankzij de lage olieprijs en een afnemende vraag naar gouden sieraden. Voor beide grondstoffen is het land afhankelijk van import, die ze overwegend in dollars moet afrekenen. Dit jaar is importrekening voor India veel lager uitgevallen, waardoor de centrale bank meer valutareserves heeft opgebouwd. Die reserves zou de centrale bank nu willen gebruiken om extra goud aan haar officiële reserve toe te voegen.

Het gerucht van de geplande goudaankopen is nog niet bevestigd, maar ligt wel in de lijn der verwachting. Sinds 2018 is de Indiase centrale bank weer actief goud aan het opkopen. In de eerste helft van dit jaar kocht de centrale bank al 26,4 ton goud, waarmee ze op de derde plaats komt van landen die het meeste edelmetaal kopen. Rusland staat op de tweede plaats met een totaal van 28,7 ton, terwijl Turkije aan de leiding gaat met 164,4 ton aan goudaankopen.

Lees ook: 'Indiase centrale bank zal dit jaar meer goud kopen'

India overweegt meer goud te kopen?

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines