IMF moet goud verkopen?

Het IMF moet een deel van haar goudvoorraad verkopen om de armste landen uitstel van betaling te geven. Daarvoor pleit de Jubilee Debt Campaign (JDC), een Britse non-profit organisatie die zich inzet voor kwijtschelding van schulden voor de zwakste economieën. Door een deel van het goud te verkopen kan het fonds schulden van de 73 armste landen tot tenminste eind 2021 kwijtschelden.

Het IMF beschikt met 2.814 ton over een van de grootste goudvoorraden ter wereld. Sinds het loslaten van de goudkoppeling in 1971 speelt het edelmetaal geen actieve rol meer in het monetaire systeem, maar het blijft desondanks een belangrijke reserve. Het grootste deel van de goudvoorraad van het IMF werd ingebracht bij de oprichting van het fonds in 1944.

Goud in het IMF

Het fonds gebruikte haar goudvoorraad om krediet te verlenen aan landen, maar sinds 1978 is de rol van goud ook binnen het fonds gemarginaliseerd. Toch bewaart ze het edelmetaal als een appeltje voor de dorst, net als de meeste centrale banken. De laatste grote goudverkoop van het IMF was in 2009, toen het fonds 200 ton goud aan India verkocht.

Volgens de Jubilee Debt Campaign kan het IMF profiteren van de hoge goudkoers door opnieuw een deel van haar goud te verkopen. Door minder dan 7% van de voorraad te verkopen kan het fonds $12 miljard ophalen, genoeg om de leningen aan de armste landen kwijt te schelden. Volgens de non-profit organisatie is dat nodig, omdat deze landen amper mogelijkheden hebben om monetair of fiscaal te stimuleren.

"Er bestaat een enorme ongelijkheid in de middelen die landen ter beschikking hebben om de coronacrisis te doorstaan. Armere landen hebben gewoonweg niet de monetaire en andere middelen die de rijke landen gebruiken om hun economie overeind te houden. Het IMF heeft de instrumenten en middelen om dit gat te helpen dichten. Het heeft nu de mogelijkheid om een uitgebreide kwijtschelding van schulden te regelen die de armste landen in de komende vier jaar $180 miljard aan schulden kan besparen. Dit zou een enorme impact hebben en de armere landen helpen om de huidige economische en gezondheidscrisis aan te pakken en hun economisch herstel in de komende jaren te ondersteunen."

Naast de verkoop van goud zou het IMF ook nieuwe SDR's in omloop kunnen brengen. Dat gebeurde ook tijdens de financiële crisis van 2008/2009. Het IMF kan dit opvangen met de waardestijging van haar goudreserve. Sinds het begin van dit jaar is de waarde van haar goudvoorraad met $38 miljard gestegen, zo becijferde de Britse non-profit organisatie.

IMF: 'Geen plannen om goud te verkopen'

Het IMF heeft vooralsnog geen plannen om goud te verkopen, zo verklaarde woordvoerder Gerry Rice tegenover de Britse krant Guardian. De goudvoorraad is een belangrijk onderdeel van de balans van het fonds. Zeker nu het IMF door de coronacrisis al meer dan $10 miljard aan leningen heeft verstrekt aan 47 arme landen:

"Goudreserves vormen een fundamentele versterking van de balans van het IMF. Daardoor kan het fonds veilig en tegen lage kosten leningen kan verstrekken aan landen. Dit is met name van belang nu het IMF in het kader van de coronapandemie uitzonderlijk veel steun verleent aan haar leden, waaronder de armste lidstaten."

Coronacrisis

Sinds de coronacrisis hebben verschillende landen steun aangevraagd bij het IMF. Momenteel heeft het fonds $250 miljard van haar totale budget van $1 biljoen uitgeleend. Dat zijn vooral leningen aan opkomende economieën en ontwikkelingslanden, zoals dit overzicht laat zien. Door de coronacrisis moeten veel opkomende economieën aanspraak maken op hun reserves. Sommige landen moesten daardoor zelfs goud verkopen. In augustus deden centrale banken per saldo zelfs goud in de verkoop. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden voor het laatst.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines