IMF bestrijdt coronavirus met $50 miljard aan noodleningen

Het IMF heeft een noodpakket van $50 miljard beschikbaar gesteld om de impact van het coronavirus op te vangen. Het gaat om grotendeels rentevrije leningen die het fonds onder soepele voorwaarden verstrekt aan opkomende economieën. Het geld is voornamelijk bestemd voor investeringen in gezondheidszorg, maar er is ook geld gereserveerd voor middelgrote en kleine bedrijven. Landen die via dit noodfonds geld lenen van het IMF kunnen dat gebruiken om de binnenlandse economie te ondersteunen.

Volgens de directrice van het IMF, Kristalina Georgieva, is dit noodpakket van $50 miljard een preventieve maatregel. In een interview bij CNBC"We denken dat dit het moment is om preventieve maatregelen te nemen, voor het geval de uitbraak ernstiger wordt. We bekijken nu per land wat de financiële behoeftes zijn. Ook gaan we in gesprek met deze landen om er zeker van te zijn dat ze bekend zijn met dit noodfonds en dat we direct kunnen reageren."

Preventieve maatregel

In veel landen is de gezondheidszorg niet ingericht op een grootschalige uitbraak van het coronavirus. Met deze noodleningen van het IMF kunnen deze landen zich beter voorbereiden op een noodscenario. Daarnaast kunnen ze met de lening van het IMF fiscale stimulering ondersteuning bieden aan bedrijven en sectoren die het hardst geraakt worden. "We hebben te maken met een algehele vraaguitval. Dat heeft effect op het vertrouwen en kan overslaan op onder meer handel, toerisme, grondstoffenprijzen en kredietverlening. Dit vraagt om aanvullende maatregelen om de vraag te ondersteunen en de beschikbaarheid van krediet te garanderen", aldus Georgieva.

De aankondiging van dit noodpakket van $50 miljard volgt op een bijeenkomst van de G7-landen over het coronavirus. Ook hebben centrale banken laten weten dat ze klaar staan om maatregelen te nemen. De Federal Reserve nam dinsdag al een stap door de rente met 50 basispunten te verlagen. De verwachting is dat ook andere centrale banken stimulerende maatregelen zullen nemen om de economie te ondersteunen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines