De laatste dagen lezen we op verschillende blogs verhalen over dreigende tekorten aan zilver, omdat de voorraden zilver zowel in Londen als in New York momenteel in hoog tempo dalen. Volgens sommige analisten is de huidige situatie ongekend en doen bullion banks er alles aan om de zilverprijs onder controle te houden. Dit om te voorkomen dat de voorraden nog verder dalen en er straks helemaal geen zilver meer te krijgen is. Maar kloppen deze beweringen wel? Dreigt een tekort aan zilver?
De zilvervoorraad in de kluizen in Londen daalt al een jaar bijna onafgebroken en is inmiddels gezakt tot iets meer dan 900 miljoen troy ounce. Dat is het laagste niveau sinds 2016, toen de LBMA begon met publicatie van deze cijfers. Ook bij de Comex, de grootste termijnmarkt voor het edelmetaal, zien we de voorraden dalen. Volgens sommige analisten is dat een teken van schaarste in de markt, omdat het zilver uit de kluizen verdwijnt. Daaruit volgt dan de conclusie dat de zilverprijs vroeg of laat moet gaan stijgen.
Zilvervoorraad LBMA
Het klinkt als een simpele en logische redenering, maar volgens grondstoffenanalist Jeffrey Christian van CPM Group schort er nogal wat aan deze verklaring. Hij schrijft de recente daling van de zilvervoorraden toe aan een afnemende vraag naar zilver in de vorm van zilver-ETF's. Dit zijn beursgenoteerde fondsen die een fysieke voorraad zilver aanhouden, vaak in edelmetaalkluizen in Londen die onderdeel zijn van de LBMA. Wat we in de cijfers zien is dus vooral een uitstroom van zilver uit deze fondsen.
Zilvervoorraden versus zilverprijs?
Volgens analist Jeff Christian, die de markt van edelmetalen al sinds de jaren zeventig volgt, is er historisch gezien helemaal geen sterke correlatie tussen de voorraden zilver in de Comex en de zilverprijs. Hij laat zien dat de zilverprijs in de jaren '70 flink steeg, zonder dat dit gepaard ging met een significante verandering in de zilvervoorraden. In de jaren negentig daalde de zilvervoorraad binnen de Comex in een paar jaar tijd van 350 naar 100 miljoen troy ounce. Dat was een daling van meer dan zeventig procent, maar de zilverprijs bleef gedurende deze periode relatief constant.
Sinds het begin van deze eeuw is de zilverprijs sterk gestegen, maar dat ging juist gepaard met een sterke toename van de voorraden. Als er al een correlatie is tussen voorraden en de zilverprijs, dan is deze volgens de edelmetaalanalist eerder positief dan negatief. En dat is te verklaren doordat er bij een stijgende zilverprijs meer belangstelling is om te beleggen in zilver, bijvoorbeeld via zilver-ETF's. Deze fondsen voegen dan meer zilver aan hun voorraden toe, waardoor deze zichtbaar worden in de totale voorraden in de kluizen in Londen (LBMA) en New York (Comex). "Beleggers kunnen dus beter hopen op een stijging dan op een daling van de zilvervoorraden", aldus Christian.
Zilvervoorraden
We zien in de markt dat er nog steeds veel vraag is naar beleggingszilver in de vorm van munten en baren, maar dat vertegenwoordigt maar een gedeelte van de totale zilvermarkt. Veel meer zilver wordt op internationale beurzen verhandeld in de vorm van 1.000 troy ounce zilverbaren. Wanneer er opeens veel vraag is naar zilveren munten en baren, zoals tijdens de zilversqueeze, dan hebben smelterijen en munthuizen tijd nodig om grote zilverbaren om te smelten naar kleinere munten en baren voor de particuliere markt. Dat zorgt op korte termijn voor langere wachttijden en hogere premies. Dat is echter niet hetzelfde als een tekort aan fysiek zilver.
Is er dan geen tekort aan zilver? Het ligt er maar net aan hoe je naar de markt kijkt. Wanneer beleggingsfondsen zilver verkopen, dan verdwijnt dat niet opeens van de markt. Het is weliswaar niet meer direct beschikbaar voor handelaren, maar het zal ergens in een kluis verdwijnen om gebruikt te worden voor andere toepassingen. Dat zilver is dus niet verdwenen, maar kan later bij een hogere zilverprijs weer terug op de markt komen. Door de jaren heen is de samenstelling van bovengrondse zilvervoorraden wel veranderd, zoals onderstaande grafiek uit het CPM Silver Yearbook laat zien. Overheden en centrale banken hebben de afgelopen decennia bijvoorbeeld veel zilver verkocht, terwijl de totale hoeveelheid zilver in de vorm van munten juist sterk is toegenomen.
Samenstelling van bovengrondse zilvervoorraad (Bron: CPM Silver Yearbook)
Is er een tekort aan zilver?
Is er zoveel vraag naar zilver dat de industrie meer moeite heeft om het edelmetaal aan te kopen, dan zullen de premies in de fysieke zilvermarkt ook moeten toenemen. Willen we weten of er werkelijk schaarste is in de zilvermarkt, dan kunnen we beter kijken naar de premies en beschikbaarheid van grote 1.000 troy ounce zilverbaren dan naar de voorraden zilver die gerapporteerd worden door de Comex en de LBMA.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines