• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Het tweekoppige zwaard van globalisering en de opkomst van deglobalisering

Datum 13 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Het tweekoppige zwaard van globalisering en de opkomst van deglobalisering

 

Al meer dan drie decennia wordt de wereld steeds meer met elkaar verbonden door globalisering. Echter, het groeiende anti-globaliseringssentiment heeft een spaak in het wiel gestoken van deze onderlinge afhankelijkheid. Bedrijven die al lang profiteren, herzien nu voorzichtig hun internationale toeleveringsketens. De vraag rijst: Wat zijn de voor- en nadelen van globalisering en wat kunnen we verwachten van de opkomende trend van deglobalisering?

De keerzijde: werkgelegenheidsverlies en handelsonevenwichtigheden

Een van de belangrijkste argumenten tegen globalisering is de uitbesteding van banen naar landen met goedkopere arbeid. De VS verloren bijvoorbeeld meer dan vijf miljoen productiebanen tussen 1988 en 2021. Deze outsourcing heeft niet-hoger-opgeleide werknemers significant beïnvloed, en bewegingen als "Make america great again" aangewakkerd. Bovendien hebben handelsonevenwichtigheden geleid tot verhoogde leenbehoeften, waarbij de VS momenteel worstelen met een handelstekort met China.

De pluspunten: goedkopere goederen en verminderde armoede

Daarentegen heeft globalisering zijn voordelen gehad, zoals goedkopere en meer gevarieerde goederen. Het aandeel van de wereldhandel in het bbp steeg van 30% in 1988 tot 50% in 2013, en de inflatie bleef laag. Bovendien heeft globalisering de wereldwijde armoedeniveaus aanzienlijk verlaagd. Tussen 1988 en 2013 daalde het wereldwijde armoedecijfer van 35% tot 10,7%.

De opkomst van deglobalisering: China's invloed en inflatie

Deglobalisering is al in volle gang. Dit wordt nog versterkt door gebeurtenissen zoals de invasie van Rusland in Oekraïne. China breidt ondertussen zijn handelsblok, BRICS, uit met landen zoals Saoedi-Arabië en Argentinië. Deze uitbreiding vormt een uitdaging voor de economische macht van de G7-landen. Bovendien leiden hogere tarieven en handelsbelemmeringen tot een stijging van de inflatie.

Economische en geopolitieke gevolgen

De verschuiving van een op de Amerikaanse dollar gebaseerd handelssysteem naar meerdere handelsblokken kan verstrekkende gevolgen hebben. Een rapport van Credit Suisse suggereert dat het Westen slecht voorbereid is op een wereld waarin BRICS-landen de controle hebben over essentiële grondstoffen. Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen voor goederen in het Westen, waardoor de inflatie toeneemt.

De onzekere toekomst: koude oorlogen en prijsinflatie

Geopolitiek strateeg Peter Zeihan voorspelt een periode van deglobalisering, met toenemende chaos en hogere kosten voor goederen. De beweging weg van globalisering kan leiden tot protectionisme en een potentieel verhoogde geopolitieke spanningen, wat doet denken aan het tijdperk vóór de Tweede Wereldoorlog. Hoewel sommigen geloven dat het misschien te laat is om globalisering volledig terug te draaien, blijven er zorgen bestaan dat de toenemende Koude Oorlog-retoriek kan leiden tot een vijandiger internationale omgeving.

Conclusie: een delicaat evenwicht

De voor- en nadelen van globalisering hangen af van iemands locatie en sociaaleconomische positie. De opkomst van deglobalisering presenteert een complex probleem dat landen zal dwingen te kiezen tussen meer banen en hogere prijzen. De uitdaging is nu om een duurzame weg vooruit te vinden in een steeds meer gepolariseerd mondiaal landschap, waarbij we erkennen dat we allemaal onderling afhankelijk zijn van elkaar. 

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

   

 

Bron: Toronto Star

Auteur: Frank Giustra