Hernieuwde angst voor COVID raakt de markten, steunt de euro

 

Op de valutamarkten uitte die angst zich in een traditionele vlucht naar veilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank. Ook de euro steeg nadat verwachtingen over renteverhogingen door de Federal Reserve werden getemperd en de kloof met de ECB breder werd. Alle overige grote valuta’s daalden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de opkomende markten vormde de Braziliaanse reaal de uitzondering, die zijn koers wist te handhaven. De Turkse lira beleefde opnieuw een desastreuze week doordat de markten zich unaniem tegen president Erdogans excentrieke standpunten over het monetair beleid keerden.

De aandacht van de markten zou normaliter gericht zijn op de belangrijkste cijferpublicaties. Deze week waren dat het korte inflatieverslag voor november uit de Eurozone en de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over oktober. De onzekerheid over de nieuwe Omicron-variant en het gebrek aan informatie over de besmettelijkheid daarvan betekent echter dat de marktreactie op nieuws van de gezondheidsautoriteiten beide kanten kan uitschieten. We verwachten dat de correlatie tussen risicoaversie en de euro, de Amerikaanse dollar en opkomende markten blijft bestaan totdat die onzekerheid afneemt.

Belangrijke valuta in detail:

EUR
Vorige week begon het nieuws uit de eurozone beter te worden. De belangrijkste PMI-indices voor de bedrijvigheid in november bleken verrassend positief. Het aantal coronabesmettingen is nog steeds zorgelijk, maar het lijkt erop dat de economische impact van deze golf kleiner is. Het PMI-nieuws hielp de euro te stabiliseren. Te midden van de verkoopgolf op vrijdag steeg de koers sterk doordat baisseposities in euro snel van de hand werden gedaan. Het inflatierapport van deze week kan verstorend werken. De ‘headline’-inflatie zou gemakkelijk 5% in plaats van 4% kunnen bedragen, een niveau dat we tientallen jaren niet gezien hebben. Ook de kerninflatie zal waarschijnlijk flink boven de theoretische doelstelling van de ECB uitkomen. Hoe deze cijfers moeten aansluiten bij de aanhoudende ‘dovishness’ van de ECB is een probleem waarover we tussen nu en de kritieke vergadering in december meer hopen te horen.

GBP
Door de wisselende cijfers (zwakke PMI-indices voor bedrijvigheid vs. veel industriële orders) en berichten van de gouverneur van de Bank of England en haar hoofdeconoom waarin geen enkele toezegging werd gedaan, was er weinig handelsactiviteit tussen het Britse pond en de Amerikaanse dollar. De risicoaversie van vrijdag pakte enigszins verrassend positief uit voor het pond, dat de week ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro vrijwel ongewijzigd eindigde. Het nieuws van deze week uit het VK zal licht zijn. We hopen dat Catherine Mann, lid van het monetaire beleidscomité en voorstander van een ‘hawkish’ beleid, dinsdag enig licht zal werpen op de staat van de besprekingen van de Bank of England over het moment waarop er met verkrapping kan worden begonnen. Daarnaast hopen we natuurlijk op nieuws over de nieuwe coronavariant.

USD

Het verslag van de vergadering van de Federal Reserve in november bleek ‘hawkisher’ dan verwacht, waardoor de dollar op een solide basis Thanksgiving inging. De gevolgen van de verkoopgolf voor de dollar waren wisselend. Enerzijds profiteerde de valuta deels van de uitstroom naar veilige havens. Anderzijds had de munt te lijden van de verwachtingen over renteverhogingen in 2022, die naar beneden werden bijgesteld. De Amerikaanse banencijfers over oktober zijn naar verwachting uitstekend door een nieuwe daling van de werkloosheid, veel nieuwe banen en hogere lonen, hoewel die niet hoog genoeg zijn om de inflatie bij te benen. We verwachten echter dat de impact van geplande cijferpublicaties en monetair beleidsnieuws ondergesneeuwd zal raken door nieuws over de Omicron-variant van het coronavirus.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl