Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte

De goudvoorraden van ETF's bereikten in september een nieuw record van 2.808 ton. Dat maakte de World Gold Council eerder deze week bekend. Beleggers zoeken hun toevlucht in goud na de aankondiging van nieuwe monetaire stimulering door centrale banken. Ook zorgen geopolitieke risico's en de aanhoudend lage rente voor een grotere vraag naar goud. In september voegde zogeheten exchange traded funds 75,2 ton aan hun reserves toe, waarvan het grootste deel in september voor rekening kwam van Noord-Amerikaanse fondsen.

De goudvoorraden van ETF's bewegen over het algemeen mee met de goudkoers, omdat er bij een hogere koers doorgaans meer belangstelling is om te beleggen in edelmetalen. Dat de goudvoorraden nu al groter zijn dan in 2012 komt voornamelijk door Europese beleggers. Sinds 2012 zijn de voorraden van Europese goud-ETF's toegenomen van ruim 900 ton tot bijna 1.250 ton. Daarmee zit er inmiddels bijna evenveel goud in Europese als in Amerikaanse ETF's (zie onderstaande grafiek).

Beleggers stappen weer in goud

Exchange traded funds (ETF's) zijn beursgenoteerde fondsen die een onderliggende waarde volgen. In het geval van goud-ETF's bestaat het onderpand uit fysiek goud. Neemt de belangstelling voor de aandelen van ETF's toe, dan kunnen zij nieuwe aandelen in omloop brengen. Met de opbrengst voegen ze goud aan hun voorraad toe. Het omgekeerde gebeurt op het moment dat de vraag naar goud-ETF's daalt. In dat geval haalt het fonds aandelen uit omloop en wordt een deel van de goudvoorraad weer op de markt gebracht.

Het voordeel van deze vorm van beleggen in goud is dat de transactiekosten en beheerskosten meestal lager liggen, maar het nadeel is dat je geen aanspraak maakt op fysiek goud. De aandelen zijn weliswaar gedekt door een bepaalde goudvoorraad, maar vaak is het niet mogelijk om aandelen om te ruilen voor fysiek edelmetaal. Je bezit dus geen goud (en ook geen claim op goud), maar krijgt wel blootstelling aan de goudkoers. Deze instrumenten zijn dan ook vooral populair onder beleggers en speculanten. Ook institutionele beleggers geven vaak de voorkeur aan ETF's, omdat ze net als reguliere aandelen via de beurs verhandeld worden.

Hogere goudkoers

De goudkoers in euro's bereikte deze zomer een record van meer dan €45.000 per kilogram. Ook in dollars is de prijs van het edelmetaal gestegen, al zijn we met een koers van ongeveer $1.500 per troy ounce nog niet in de buurt van het record van $1.920 per troy ounce. Beleggers zoeken veilige havens en geven steeds vaker de voorkeur aan goud, omdat steeds meer obligaties tegen een negatieve rente worden verhandeld. Met het vooruitzicht van meer monetaire stimulering door de Federal Reserve en de ECB zal de rente naar verwachting nog langdurig laag blijven. Dat is in theorie gunstig voor de goudkoers.

Goudvoorraden ETF's stegen in september naar recordhoogte (Bron: World Gold Council)