Goudvoorraden ETF's naar nieuw record

Goud-ETF's hebben in de maand augustus opnieuw edelmetaal aan hun voorraden toegevoegd. Afgelopen maand steeg de totale goudvoorraad met 39 ton naar een nieuw record van 3.824 ton. De instroom was in augustus minder groot dan in voorgaande maanden, toen de goudkoers nog in een sterk opwaartse trend zat. Begin augustus bereikte de goudkoers een record van $2.067 per troy ounce, waarna deze terugzakte tot onder de $2.000. De koers bleef wel boven het oude record van $1.920 per troy ounce.

In augustus waren het vooral Amerikaanse beleggers die in goud stapten, want de voorraden van Europese goud-ETF's daalden juist. Door de sterkere euro en een positiever sentiment op de aandelenmarkt verkochten meer Europese beleggers hun posities in goud. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door toegenomen vraag vanuit Azië. Door de terugval in de goudkoers na het record van begin augustus durfden meer Aziatische beleggers weer goud te kopen. Goud-ETF's die de Aziatische markt bedienen voegden in augustus 7 ton aan hun voorraden toe, terwijl de voorraden van Europese goud-ETF's met bijna 11 ton daalden.

Recordjaar voor goud-ETF's

De goudkoers stijgt nu al meer dan een jaar, maar de vraag naar het edelmetaal nam pas echt een vlucht na de coronacrisis. Dat zien we ook terug in onderstaande grafieken. Beleggers zoeken sinds de crisis hun toevlucht in veilige havens, waarbij goud profiteert van de extreem lage rente en de vrees voor geldontwaarding. Dat zorgt niet alleen voor een run op goudbaren en gouden munten, maar ook voor een vlucht naar goud-ETF's.

De populariteit van deze beleggingsinstrumenten blijkt wel uit het feit dat ETF's dit jaar 937 ton aan hun voorraden toevoegden. Dat is nog meer dan na de financiële crisis van 2008 en tijdens de Brexit in 2016. Met nog vier maanden te gaan lijkt dit een recordjaar te worden voor de goudmarkt. Dat zien we ook terug in de fysieke goudhandel, waar de vraag naar munten en baren veel groter is dan voorgaande jaren.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte

Goud-ETF's voegen al zeven maanden op rij goud aan voorraden toe

Recordjaar voor goud-ETF's met een totale instroom van 937 ton

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines