Goudvoorraad Venezuela naar laagste niveau in 50 jaar

De goudvoorraad van Venezuela is de eerste helft van dit jaar verder afgenomen tot 98 ton, het laagste niveau in vijftig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van hun centrale bank. Het land heeft de laatste jaren onder leiding van president Maduro veel goud moeten verkopen, omdat het geen valutareserves meer heeft. Tot vijf jaar geleden had Venezuela nog een goudvoorraad van ongeveer 350 ton.

Sinds de daling van de olieprijs eind 2014 is het Zuid-Amerikaanse land in een diepe crisis terechtgekomen. Hun economie is zeer afhankelijk is van de export van olie en kwam door de lage olieprijs bijna tot stilstand. De binnenlandse valuta werd waardeloos en de centrale bank moest valutareserves aanspreken om de import van goederen te betalen.

Venezuela verkoopt goudvoorraad

De bodem van de schatkist is inmiddels in zicht, waardoor zelfs de goudvoorraad eraan moet geloven. Maduro zou de laatste jaren goud hebben verkocht aan onder andere Turkije en Iran. Ook zou een deel van het goud in de Verenigde Arabische Emiraten zijn terechtgekomen. Het goud dat de centrale bank had verpand aan banken als Deutsche Bank en Citigroup werd ook van de hand gedaan.

De afgelopen vijf jaar heeft Venezuela in totaal bijna 250 ton goud verkocht. Daarmee is het één van de weinige landen ter wereld dat nog verkoopt. Veel andere centrale banken voegen juist meer edelmetaal aan hun reserves toe. Het Zuid-Amerikaanse land heeft echter weinig keuze, gezien de economische crisis en sancties die tegen de regering van Maduro zijn opgelegd. Banktegoeden zijn geblokkeerd, waardoor hij alleen nog over de goudreserve kan beschikken.

Bank of England

Onlangs nog verloor Maduro een rechtszaak over het Venezolaanse goud bij de Bank of England. De Britse rechter oordeelde dat hij niet de legitieme president is, omdat de verkiezingen in zijn land niet eerlijk zouden zijn verlopen. Daarmee werd hem de toegang tot het goud ontzegd is de status van het edelmetaal dat nog in Londen ligt onduidelijk geworden. Dat is een waarschuwing aan alle landen die nog goud bewaren bij de Bank of England, maar geen goede relatie hebben met de VS.

Goudvoorraad Venezuela naar laagste niveau in 50 jaar

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines