Actuele koersen (kg): Goud €60.988 Zilver €675
    

Goudprijs veert op door recessieangst

Door: Frank Knopers

De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.

Afgelopen maanden stond de prijzen van goud en zilver nog onder druk, zoals we eerder beschreven in dit artikel. Door een sterke dollar en stijgende obligatierentes vonden beleggers het minder aantrekkelijk om edelmetalen te kopen. Op 21 juli bereikte de goudprijs een bodem, de koers stond toen op €53.000 per kilo en minder dan $1.700 per troy ounce.

Op het moment van schrijven staat de goudprijs op €56.021 per kilo, een stijging van 5,6% vanaf het dieptepunt in juli. Met een prijs van $1.793 per troy ounce staat het edelmetaal in dollars gemeten 6,7% hoger dan de bodem van een paar weken geleden. De zilverprijs steeg deze week naar €639 per kilo en staat daarmee alweer 10% hoger dan het dieptepunt van vorige maand. In dollars gemeten herstelde de zilverprijs met 11% naar $20,46 per troy ounce.

Goudprijs veert weer op na dalende trend van afgelopen maanden

Recessieangst

Afgelopen weken is het sentiment dus gedraaid ten gunste van edelmetalen. De rente op staatsobligaties daalt weer, wat wijst op een zwakkere economische groei. Door hoge inflatie is er bovendien sprake van vraaguitval, waardoor winkelketens hun voorraden weer zien toenemen. Ook is de dollarindex na een lange stijgende trend weer iets teruggezakt, wat gunstig is voor edelmetalen.

Door verslechtering van een aantal macro-economische cijfers zullen centrale banken mogelijk minder snel de rente verhogen. Zelfs een volledige draai in het monetaire beleid is op middellange termijn niet uitgesloten, want sommige indicatoren wijzen al op een daling van de rente en de inflatie. Dat pleit in het voordeel van edelmetalen.

Zoals we eerder al schreven past de huidige opleving van de goudprijs ook in een historische trend. In de aanloop naar eerdere periodes van renteverhogingen zakte de goudprijs ook al, om vervolgens weer te stijgen. In de eerste zes maanden na de eerste rentestap stond het edelmetaal gemiddeld tien procent hoger. Goud blijkt dan toch de veilige haven in slechte economische tijden.

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiƫle systeem.
Joris Beemsterboer