De centrale bank van China heeft in februari 24,9 ton aan goud gekocht. Daarmee is februari de vierde maand waarin de goudaankopen van China toenamen. De afgelopen vier maanden voegde de centrale bank van China in totaal 102 ton goud toe aan haar goudvoorraad. Door de toenemende vraag naar goud van centrale banken, maar ook door recente onrust in de Amerikaanse bankensector, is de goudprijs afgelopen weken gestegen.
China volgt met de goudaankoop de wereldwijde trend van centrale banken die meer goud toevoegen aan hun voorraden. Ook bij de centrale banken van Singapore en Turkije vond het edelmetaal gretig aftrek. Centrale banken kopen door geopolitieke onzekerheid en hoge inflatie meer goud dan voorgaande jaren. Afgelopen jaar kochten centrale banken zelfs een recordvolume van 1136 ton. Dit zou nog wel eens het begin kunnen zijn van een trend van centrale banken die een alternatief zoeken voor de dollar, zo schreef Kitco vorige week.
Sommige analisten zijn daarom optimistisch en verwachten dat dit zorgt voor een verdere stijging van de goudprijs. Willem Middelkoop verwacht dat de centrale bank van China ook de komende maanden goud blijft kopen, zodat China tegenwicht kan gaan bieden tegen de dollar. De centrale bank van China geeft aan hoeveel goud het de afgelopen maand kocht en dat is volgens Middelkoop geen toeval. Ze laten daarmee zien een alternatief voor de dollar achter de hand te hebben.
Hoeveel goud China bezit is niet precies bekend, maar het zou goed kunnen dat China meer goud bezit dan officiële cijfers. Als gekeken wordt naar de lijst met goudvoorraden van centrale banken, dan staat China volgens officiële cijfers op de zesde plek, maar analisten denken dat China veel meer goud bezit dan het aangeeft.
Volgens goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs bezit China ruim twee keer zoveel goud als officiële cijfers aangeven. Goudaankopen door de Chinese centrale bank werden afgelopen decennia niet altijd doorgegeven aan het IMF. In de jaren 90 werd er bijvoorbeeld veel goud gekocht van Europese centrale banken, maar om te voorkomen dat de goudprijs sterk zou stijgen is dit goud toen buiten de markt om verhandeld.
Ook onrust in de bankensector legt de goudmarkt geen windeieren. Vrijdag werd bekend dat de Silicon Valley Bank(SVB) was omgevallen. Daarnaast is de Signature Bank, een bank die zich vooral focuste op cryptobedrijven, nu in handen van toezichthouders. Ook deze bank kon niet meer aan haar verplichtingen voldoen en volgt daarmee de weg van Silvergate, een andere cryptobank die vorige week omviel. Ook kleinere banken zijn in de problemen geraakt nu het vertrouwen in de bankensector schade heeft opgelopen en mensen hun spaargeld willen veiligstellen door hun spaargeld op te nemen en over te plaatsen naar andere banken.
SVB en Silvergate worden belangrijk geacht voor de stabiliteit van het financiële systeem. Daardoor garandeert de Amerikaanse overheid nu alle deposito’s, ook deposito’s boven de 250.000 dollar die niet onder het depositogarantiestelsel vallen. Daarmee hoopt men het vertrouwen in de markt enigszins te herstellen. Bijna 90% van alle tegoeden bij SVB viel buiten het depositogarantiestelsel, omdat de bank veel startups en werknemers van technologiebedrijven als klant had. Om te voorkomen dat ook deze bedrijven in de problemen raken besloten de overheid en de centrale bank alle tegoeden te garanderen.
Totaal aantal faillissementen in de bankensector en de totale omvang daarvan. (Bron; Statista)
De onrust bij SVB is vooral een gevolg van de stijgende rente. Sinds de hoge inflatie zijn centrale banken gedwongen de beleidsrente te verhogen. Dat verhoogt de druk op banken om spaarrentes te verhogen, terwijl ze geld vaak geparkeerd hebben in obligaties met een lagere rente. Die obligaties zijn de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald, waardoor de balanspositie van de bank is verzwakt. De afgelopen maanden was er al een neerwaartse druk op onder meer aandelen- en cryptomarkten. Dat de meest kwetsbare partijen nu in moeilijkheden raken is dan ook geen toeval.
Een nieuwe verhoging van de beleidsrente van de FED is door de onrust in de bankensector op losse schroeven komen te staan. Analisten bij Goldman Sachs verwachten dat de Amerikaanse rente bij het volgende rentebesluit op 22 maart niet omhoog gaat. Analisten van Nomura verwachten dat de FED de rente juist zal verlagen en de afbouw van de balans zal staken.
De onzekerheid in de markten zorgt voor stijgende prijzen van goud en Bitcoin. De goudprijs bereikte maandag het hoogste punt van de afgelopen vijf weken. Bitcoin steeg tot net iets onder 25.000 dollar, terwijl de prijs afgelopen vrijdag nog rond iets boven de 20.000 dollar fluctueerde. De toenemende onrust zou nog wel eens voor stijgende prijzen in safe havens zoals goud en Bitcoin kunnen zorgen, al moet daar wel een slag om de arm worden gehouden. Het is namelijk lastig in te schatten wat het effect is van deze bankencrisis op de rest van de financiële sector.
Wilt u goud kopen door middel van goudbaren of gouden munten? Wij helpen u graag met uw bestelling.
Ontwikkeling van de goudprijs afgelopen week. (Bron; Holland Gold)
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.