Goudprijs naar recordhoogte: $1.940 per troy ounce

De goudprijs heeft vandaag ook in dollars een nieuw record bereikt. De prijs steeg maandag naar $1.940 per troy ounce en passeerde daarmee moeiteloos het vorige record van $1.920 van september 2011. Beleggers zoeken door de coronacrisis hun toevlucht in veilige havens. Door de extreem lage rente is het edelmetaal een aantrekkelijk alternatief geworden. Ook zilver wint aan populariteit, want de zilverprijs steeg naar het hoogste niveau in zeven jaar.

De goudprijs zit al langer in een opwaartse trend, die de laatste maanden werd versterkt door de coronacrisis. Overheden en centrale banken lanceerden grootschalige stimuleringsprogramma's om de economie te ondersteunen. Beleggers vrezen dat het geld door deze maatregelen aan waarde zal verliezen en zoeken daarom hun toevlucht in edelmetalen.

Goudprijs naar record

Opvallend is de snelheid waarmee de goudprijs het oude record heeft verbroken. Binnen vijf dagen na het aantikken van de $1.800 werd ook het niveau van $1.900 gepasseerd. Op het moment van schrijven schommelt de koers rond de $1.940 per troy ounce. Bij een wisselkoers van $1,17 tegenover de euro komt dat neer op een goudprijs van €1.651 per troy ounce en iets meer dan €53.000 per kilo.

De zilverprijs ging in maart nog hard onderuit en bleef daarna achter bij de goudprijs. Tot een week geleden, toen de koers opeens omhoog schoot. In zeven dagen tijd ging zilver van $19,30 naar $24,30 per troy ounce, een stijging van meer dan 25%. De zilverprijs steeg in een week tijd van €540 naar €665 per kilo. In euro's gemeten staat dit edelmetaal nu op het hoogste niveau sinds april 2013.

Gemeten naar koopkracht staat de goudprijs overigens nog niet op recordhoogte. Gecorrigeerd voor inflatie is het edelmetaal nu minder kostbaar dan tijdens het vorige record van 2011 en veel minder dan tijdens de vorige piek van 1980. Dat komt omdat een dollar vandaag de dag veel minder koopkracht heeft dan in 2011 en slechts een fractie van de koopkracht in 1980.

Goudprijs gecorrigeerd voor inflatie is nog niet voorbij het oude record (Bron: Bloomberg)

Wat gaat de goudprijs doen?

Verschillende banken hebben hun koersdoel voor goud en zilver de laatste weken flink naar boven bijgesteld. Blijkbaar werden ze verrast door de snelheid van de beweging. Goldman Sachs ziet de goudprijs binnen twaalf maanden verder stijgen naar $2.000 per troy ounce. Citi voorspelde een week geleden dat het slechts een kwestie van tijd was voor het oude record zou sneuvelen. Deze bank verwacht dat de goudprijs binnen 12 tot 24 maanden de $2.000 zal doorbreken. Ook ABN Amro is van mening dat $2.000 per troy ounce binnen handbereik is.

Bank of America gaat nog een stap verder door haar koersdoel voor de komende 18 maanden te verhogen naar $3.000 per troy ounce. In een nieuw rapport getiteld 'The Fed can't print gold' schrijft de bank dat de waarde van geld onder druk komt te staan door de combinatie van economische krimp en ongekende fiscale en monetaire stimulering. Daar zal het edelmetaal van profiteren.

Goudprijs in dollars naar recordhoogte

Zilver maakt inhaalslag en staat op hoogste niveau in zeven jaar

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines