Goudprijs in euro's naar nieuw record


De waardedaling van de euro stuwt de goudkoers in deze valuta naar recordhoogte. Vrijdagmiddag steeg de koers tot meer dan €46.800 per kilo en €1.457 per troy ounce. Goud zit al langer in een stijgende trend, maar krijgt een extra impuls door het wisselkoerseffect. De goudkoers in dollars schommelt op het moment van schrijven rond de $1.575 per troy ounce. Dat is lager dan het niveau van begin dit jaar, toen een confrontatie tussen de VS en Iran de goudkoers naar $1.610 deed stijgen.

Goud profiteert nog steeds van een vlucht naar veilige havens en de aanhoudend lage rente. In januari registreerde de World Gold Council een instroom van 61 ton goud in zogeheten exchange traded funds (ETF's). Eind vorig jaar stegen de voorraden van deze beleggingsinstrumenten al tot een recordniveau van bijna 2.900 ton, mede dankzij toegenomen belangstelling voor Europese goud-ETF's.

Goudprijs in euro's naar recordhoogte

Goudprijs hoger, euro onder druk

De euro zakte deze week tot $1,08, het laagste niveau tegenover de dollar in twee jaar. De munt staat onder druk door de extreem lage rente, waar handelaren gebruik van maken door in geld te lenen in euro's en dat weer in een andere valuta te investeren. Deze carry trade zorgt voor een groter aanbod, wat de wisselkoers verder omlaag drukt. Zoals onderstaande grafiek laat zien zit de euro zit al sinds begin 2018 in een dalende trend, toen de wisselkoers nog op $1,25 stond.

De euro heeft ook last van de gevolgen van het coronavirus. Europa is een belangrijke handelspartner van China en produceert ook veel goederen voor de Chinese markt. Deze handel wordt momenteel belemmerd door alle maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo gaan er minder vliegtuigen, schepen en treinen van en naar China. Als deze situatie langer aanhoudt kan dat ook nadelige gevolgen hebben voor de Europese economie. Beleggers geven daarom de voorkeur aan dollars als veilige haven, omdat de Amerikaanse economie minder last lijkt te hebben van de economische gevolgen van het virus.

Euro naar laagste niveau tegenover de dollar sinds 2017 (Bron: Tradingview)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines