Chinese goudmijnen produceerden in 2015 gezamenlijk iets meer dan 450 ton goud, zo maakte de China Gold Association eerder deze week bekend. Het was slechts 0,4% minder dan een jaar eerder, toen de productie naar een all-time high steeg. Van de totale productie was ongeveer 379,4 ton afkomstig uit primaire goudmijnen, terwijl de overige 70,63 ton als bijproduct van andere mijnen naar boven werd gehaald.
De afgelopen decennia heeft China haar goudmijnproductie drastisch opgeschaald. Vergeleken met tien jaar geleden is de jaarlijkse productie verdubbeld, terwijl deze in veertig jaar tijd zelfs met een factor dertig is toegenomen.
De goudmijnproductie is nodig om de enorme vraag naar het gele metaal te stillen. Volgens de China Gold Association kocht de Chinese bevolking in 2015 bijna 986 ton goud, een toename van 34,81 ton ten opzichte van een jaar eerder. Het grootste deel van het goud was vorig jaar bestemd voor de productie van juwelen, namelijk 721,58 ton. Ook werd er 173 ton aan goudbaren en 22,8 ton aan gouden munten verkocht op de Chinese goudmarkt. De industrie nam het afgelopen jaar 68,44 ton goud voor haar rekening.
Van 1949 tot en met 2003 was het privé bezit van goud in China verboden, een overblijfsel van communistische regimes uit het verleden. Sindsdien voert de Chinese overheid een zeer proactief beleid ten aanzien van goud kopen, zo wordt de bevolking de laatste jaren zelfs gestimuleerd fysiek edelmetaal aan te schaffen. De China Gold Association schrijft dat goud door de Chinezen gezien wordt als de hoeksteen van het wereldwijde monetaire systeem en dat het edelmetaal een onmisbare rol speelt in het handhaven van de financiële stabiliteit in tijden van crisis.
De Chinese bevolking maakt zich zorgen om de waardedaling van hun eigen munt en over de status van de Amerikaanse dollar. Daarom wordt in China zowel op publiek als privaat niveau veel goud gekocht en investeren Chinezen in de ontwikkeling van de binnenlandse goudmijnsector. De grootste namen in de mijnbouw zijn China Gold, Zijin Mining, Shandong Gold en Shandong Zhaojin, deze vier bedrijven zijn goed voor de helft van de totale Chinese goudmijnproductie.
China is met een productie van 450 ton in 2015 voor het negende jaar op rij de grootste goudproducent ter wereld, gevolgd door Australië (270 ton), Rusland (245 ton), de Verenigde Staten (211 ton) en Canada (160 ton).
Chinese goudmijnproductie sinds 1949 (Bron: Bullionstar)