Goudkoers daalt door wisselkoerseffect

De goudkoers in euro is de afgelopen twee weken gedaald en bereikte op vrijdag zelfs het laagste niveau in twee maanden. Op het moment van schrijven staat de koers op ongeveer €48.400 per kilo en €1.506 per troy ounce, een daling van 7,7% ten opzichte van het record van 18 mei. Deze daling valt grotendeels toe te schrijven aan een wisselkoerseffect, want in dollars daalde de koers in dezelfde periode met slechts 3,2%.

Zoals onderstaande grafiek laat zien staat de goudkoers in dollars op het moment van schrijven nog steeds boven de $1.700 per troy ounce. In euro's ging er in dezelfde periode bijna €100 per troy ounce en ruim €3.000 per kilo van de koers af. Ondanks deze correctie staat goud voor dit jaar nog steeds ruim in de plus met een year to date rendement van 12,9% in dollars en 11,5% in euro's. Het edelmetaal presteerde daarmee aanzienlijk beter dan aandelen, die ondanks de herstelrally nog steeds lager staan dan begin dit jaar.

Ontwikkeling goudprijs sinds begin 2018

Wisselkoerseffect

Het wisselkoerseffect versterkte de afgelopen twee jaar ook de opwaartse beweging van de goudkoers. Daardoor steeg de goudprijs in euro's de afgelopen twee jaar harder dan in dollars. Zoals onderstaande grafiek laat zien zakte de euro van bijna $1,25 begin 2018 tot een dieptepunt van minder dan $1,10.

De euro leek aanvankelijk nog te profiteren van de onrust op de financiële markten in februari en maart, maar deze opwaartse beweging bleek van korte duur. De gemeenschappelijke munt verspeelde haar winst en zakte weer onder de $1,10. Op het moment van schrijven staat de wisselkoers op $1,13. Dat is het hoogste niveau in drie maanden en 4,5% hoger dan de bodem van 25 mei.

De euro steeg de laatste dagen in aanloop naar een uitbreiding van het opkoopprogramma van de ECB. De centrale bank gaat €600 miljard meer staatsleningen kopen om renteverschillen tussen eurolanden omlaag te drukken. Dit gaf financiële markten meer vertrouwen in de waarde van Europese staatsleningen, met name die van zuidelijke eurolanden. Zo daalde de rente op Italiaanse 10-jaars leningen door het besluit van ongeveer 1,6 naar 1,4 procent.

Langste stijging euro sinds 2011

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines