Gouden munten weer populair na daling goudprijs


De verkoop van gouden munten en goudbaren bij de Perth Mint steeg in september naar 62.552 troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds januari vorig jaar. Ook zag het Australische munthuis een sterke toename in de vraag naar beleggingszilver, want de afgelopen maand verdubbelde de vraag naar 1,3 miljoen troy ounce. Dat was het hoogste volume sinds maart 2016.

Volgens het munthuis heeft de prijsdaling van edelmetalen van de afgelopen maand een belangrijke bijdrage geleverd aan deze stijging, omdat consumenten de lagere prijs aangrijpen om goud en zilver te kopen.

De goudprijs zakte in september onder de $1.200 per troy ounce en bereikte daarmee het laagste niveau sinds begin 2017. In euro's gemeten bereikte de goudprijs onlangs zelfs het laagste niveau sinds begin 2016. Ook zilver staat de laatste maanden onder druk, waarbij de prijs in september zowel in euro's als in dollars het laagste niveau in meer dan 2,5 jaar tijd bereikte. De edelmetalen staan onder druk door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank en een algemeen positief sentiment over het herstel van de wereldeconomie.

Perth Mint lanceerde in september nieuwe gouden en zilveren 'Lunar' munten

Consumenten stappen in na prijsdaling

Door de daling van de goudprijs en de stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten is met name in de Verenigde Staten de belangstelling voor beleggen in edelmetalen afgenomen. Volgens de Perth Mint begint deze markt na een rustige periode weer op te leven, omdat de prijs nu op een dusdanig niveau is dat meer beleggers durven in te stappen of bij te kopen. "We zien een groei in de verkoop van onze Australian Kangaroo gouden en zilveren munten, terwijl de lancering van onze 2019 Lunar serie in september wereldwijd heeft geleid tot een significante stijging in de vraag," zo schrijft het bedrijf in een verklaring.

Onderstaande grafiek laat zien dat de vraag naar edelmetalen bij de Perth Mint al een aantal maanden in de lift zit. Een vergelijkbare trend zien we bij de verkoop van zilveren munten bij het Amerikaanse munthuis, want ook die is sterk toegenomen. In september verkocht de US Mint bijna 2,9 miljoen troy ounce aan Silver Eagles, het hoogste niveau sinds januari. De eerstvolgende kwartaalrapportage van de World Gold Council zal uitwijzen of de prijsdaling ook bij andere munthuizen een toename in de vraag naar beleggingsgoud teweeg heeft gebracht.

Perth Mint ziet vraag naar goud en zilver weer toenemen (Bron: Perth Mint Blog)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines