Actuele koersen (kg):
Goud €59.620
Zilver €688
    

Goud stroomt opnieuw van Westen richting Azië

Frank KnopersFrank Knopers

 

De laatste maanden zien we grote verschuivingen in de wereldwijde goudmarkt. Door de sterke dollar daalt de vraag naar beleggingsproducten als goud-ETF's in de Verenigde Staten en in Europa, terwijl de belangstelling voor het edelmetaal in Azië juist sterk is toegenomen. Waar komt deze draai vandaan en wat betekent dit voor de goudmarkt?

In China steeg de totale import van goud in augustus al naar het hoogste niveau in vier jaar, gedreven door inhaalvraag na de coronapandemie. Door de sterke dollar staat de goudprijs onder druk, wat voor de prijsbewuste consument in China een extra reden is om goud te kopen. De binnenlandse vraag oversteeg in september opnieuw het aanbod, aangezien de goudprijs in Shanghai op dat moment ruim $43 per troy ounce hoger was dan de goudkoers in Londen. Sinds 2016 is die premie niet meer zo groot geweest, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Premie op goud in China loopt op door sterke vraag (Bron: World Gold Council)

Importquota

De oorzaak voor deze hoge premie in China is dat banken maar een beperkte hoeveelheid goud mogen importeren. De centrale bank bepaalt de quota's en daar moeten banken zich aan houden. Als de vraag naar goud op de Chinese markt plotseling toeneemt, dan vertaalt zich dat in geval van schaarste naar hogere premies. "De vraag trekt meestal aan als de prijs daalt", zo verklaarde marktanalist Philip Klapwijk van Precious Metals Insights tegenover Bloomberg. Deze premie kan de komende tijd weer wat dalen, als de centrale bank de importquota verhoogt.

Niet alleen in China neemt de vraag naar edelmetalen toe, ook in India herstelt de markt weer. Het vierde kwartaal is traditioneel een sterk kwartaal voor de Indiase goudmarkt, omdat er in deze periode veel festivals gehouden worden. Daarbij geeft men elkaar vaak goud cadeau. De World Gold Council verwacht de komende maanden meer vraag naar goud en zilver vanuit India. Ook in Thailand betalen handelaren momenteel een premie ten opzichte van de goudprijs in Londen.

Goud verschuift van west naar oost

China en India zijn met afstand de grootste afzetmarkten voor fysiek goud. Traditioneel beweegt deze markt vaak in tegengestelde richting met de Westerse goudmarkt. Stijgt de goudprijs, dan nemen veel Westerse beleggers posities in goudcontracten en beleggingsproducten als goud-ETF's. Dat gebeurde vlak na de coronacrisis, toen de goudprijs steeg en het goud zich opstapelde in de kluizen van Londen, Zwitserland en New York.

Nu de prijs in dollars wat daalt zien we een tegenovergestelde beweging. Veel beleggers verkopen posities, waardoor er meer goud vrijkomt voor andere landen. Het edelmetaal verschuift dan weer richting markten als China en India. Statistieken van de CME Group en de Londen Bullion Market Association (LBMA) laten volgens Bloomberg zien dat er sinds eind april dit jaar al meer dan 527 ton goud uit goudkluizen in New York en Londen is weggehaald.

Goud stroomt van west naar oost (Bron: Bloomberg)

De laatste maanden verkopen Westerse beleggers posities in goud-ETF's (Bron: World Gold Council)

Gouden munten en baren blijft populair

Bovenstaande cijfers suggereren misschien dat er in Westerse landen minder belangstelling is voor goud, maar dat is niet helemaal waar. Het is belangrijk om onderscheid te blijven maken tussen fysieke gouden munten en goudbaren en afgeleide beleggingsproducten die via de beurs verhandeld worden, zoals ETF's en futures. Die laatste categorie is vooral populair bij beleggers die willen profiteren van een prijsstijging en bij beleggingsfondsen die alleen op bepaalde momenten in goud willen beleggen. Particulieren kopen vooral munten en baren, met als doel die voor de lange termijn te bewaren als alternatieve vorm van spaargeld.

We zien de laatste jaren een steeds grotere groep spaarders en beleggers die fysiek edelmetaal willen kopen in de vorm van munten en baren. De vraag naar deze beleggingsproducten is de laatste maanden alleen maar verder toegenomen. Dit marktsegment is in zijn geheel kleiner dan de markt voor 'papieren' goudbeleggingen, maar daardoor zeker niet minder belangrijk. Door de grote vraag naar munten en baren zien de premies en levertijden daarvan oplopen. Veel mensen willen privé edelmetalen bezitten, omdat ze zich zorgen maken over de hoe inflatie, de waarde van het geld of de geopolitieke onzekerheid in de wereld.

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.    

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiële systeem.
Frank Knopers
Frank Knopers