Goud op weg naar beste kwartaal sinds 2016

Goud lijkt het tweede kwartaal van dit jaar af te sluiten met de grootste koerswinst sinds begin 2016. De goudkoers is de afgelopen drie maanden met 10% gestegen en staat daarmee zelfs 17% hoger dan begin dit jaar. Het edelmetaal is een populaire vluchthaven geworden door toenemende economische onzekerheid en de extreem lage rente. Ook hebben centrale banken en overheden grootschalige stimuleringsprogramma's opgestart, waardoor beleggers zich zorgen maken over geldontwaarding.

De stijging van de goudkoers in het tweede kwartaal ging gepaard met toenemende krapte in de fysieke goudmarkt. Beleggers kochten veel gouden munten en baren, waardoor lange levertijden ontstonden. Ook stapten beleggers op grote schaal in ETF's, die honderden tonnen goud aan hun voorraden moesten toevoegen. De verwachting is dat deze trend voorlopig zal aanhouden, aangezien de economische vooruitzichten niet echt verbeteren en de rente laag blijft. Ook staan centrale banken klaar om extra stimulering toe te passen, waardoor goud een aantrekkelijk alternatief blijft.

Goud op weg naar beste kwartaal sinds begin 2016

Goudkoers naar hoogste niveau sinds 2012

De goudkoers steeg deze week naar $1.775 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in acht jaar, terwijl de goudkoers in euro halverwege mei al op recordhoogte stond. Ook kwam goud bijna ongeschonden door de beurscrash van maart, toen aandelenkoersen even 30% lager stonden. De stress op de financiële markten had veel minder effect op goud. Tijdens het dieptepunt van de crisis stond de prijs van het edelmetaal slechts een paar procent lager dan begin dit jaar.

Verschillende banken verwachten dit jaar een verdere stijging van de goudkoers. Goldman Sachs verhoogde haar koersdoel voor goud naar $2.000 per troy ounce, terwijl Bank of America de goudkoers in dollars dit jaar naar recordhoogte ziet stijgen. De koers moet daarvoor eerst nog een belangrijke technische weerstand van $1.800 per troy ounce zien te doorbreken. Goud bereikte in dollars haar all-time high in september 2011, toen een troy ounce voor $1.920 van eigenaar wisselde. Dat is minder dan 10% boven de koers op het moment van schrijven.

Lees ook:

Goud was dit jaar minder volatiel dan de aandelenmarkt

Beleggers stappen weer in goud door coronacrisis

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines