De rally om goud is op dit moment gestagneerd. De afgelopen jaren was een sterke stijging te zien. De goudprijs per troy ounce schommelt tussen de $ 1.570 en $ 1.650, maar komt hier zelden meer boven of onder.

Toch neemt het handelsvolume toe, aldus het financieel dagblad. Zij geven aan dat steeds meer beleggers geloven dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, later dit jaar zal komen met een ingrijpend pakket van maatregelen ter stimulering van de economie. Dit wordt de quantitative easing genoemd wat de dollar zal doen verzwakken. En een zwakke dollar betekent in principe een hogere goudprijs.

Op dit moment wordt de goudprijs gedrukt door de crisis. India was tijdenlang de grootste importeur van goud, maar ziet de vraag aanzienlijk dalen. Ook China die India voorbij leek te gaan zie een terugnemende vraag door tegenvallende groeicijfers. Dit laat een potentie zien bij het herpakken van groei in Azie.

Daarnaast hebben we ook gezien dat de goudprijs juist omhoog wordt geduwd door de crisis. Er zijn steeds meer beleggers die hun beleggingsportefeuille hebben voorzien van goud en zilver. Ook centrale banken kopen, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, steeds meer fysiek goud.

China is inmiddels marktleider in de productie en consumptie van goud. Voor de goudhandel is het van belang wat er in China gebeurd. Zo zal de beslissing van eind augustus in Peking om het verbod op de goudhandel van de banken op te heffen en positieve invloed hebben op de goudmarkt, aldus het financieel dagblad.

Bron: fd.nl