• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,341 | Zilver: €615

1:00

“Goud is beste belegging voor pensioenfondsen”

Datum 16 maa. 2016   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Pensioenfondsen zouden tot 70% van hun vermogen in goud of goudgerelateerde beleggingen moeten investeren. Dat zegt vermogensbeheerder Christopher Wood van het toonaangevende Aziatische beleggingsfonds CLSA. De uitbreiding van het stimuleringsprogramma van de ECB en de invoering van een negatieve rente door de Bank of Japan laten volgens de vermogensbeheerder zien dat centrale banken verslaafd zijn geraakt aan ‘onconventioneel monetaire beleid’.

Nu centrale banken aansturen op negatieve rente om de economie te stimuleren zouden pensioenfondsen er volgens Woods verstandig aan doen 70% van hun portefeuille in te richten op een stijging van de goudprijs.

“Uiteindelijk zorgt dit monetaire beleid voor de ineenstorting van het ongedekte fiat geldsysteem”, zo waarschuwt de vermogensbeheerder van CLSA. In zijn modelportefeuille zouden pensioenfondsen de helft van hun vermogen in fysiek goud, twintig procent in goudmijnaandelen en de resterende dertig procent in Aziatische aandelen (met uitzondering van Japanse aandelen) moeten beleggen.

'Liever goud dan aandelen'

Wood is geen fan van Amerikaanse aandelen, omdat die volgens hem niet aantrekkelijk gewaardeerd zijn. De Dow Jones index staat nog steeds op meer dan 17.000 punten, dat is minder dan 10% onder het all-time high. Dat terwijl de goudprijs, ondanks de rally van begin dit jaar, nog steeds 34% lager staat dan het all-time high van $1.920 per troy ounce in 2011.

Volgens Wood kan de goudprijs in een bull market stijgen tot $4.212 per troy ounce. Daar zegt hij op basis van de redenering dat het inkomen per hoofd van de bevolking in de VS met 4,5% per jaar gestegen is. Nemen we de oude piek van $850 per troy ounce in januari 1980 en corrigeren we deze voor de inkomensgroei, dan kom je volgens de vermogensbeheerder uit op een prijs van $4.212 per troy ounce. Dat is het bedrag dat in verhouding tot het inkomen gelijk staat aan het hoogtepunt van de vorige bull market.

De goudprijs is sinds het begin van dit jaar met 17% gestegen, terwijl de GDX index van grote goudmijnaandelen sindsdien met 45,6% gestegen is.

Pensioenfondsen en goud

In Nederland werd het pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken op het matje geroepen door de Nederlandsche Bank. Het fonds had in 2009 ongeveer 12% van haar vermogen in fysiek goud belegd en dat was volgens de centrale bank veel te risicovol. Het fonds moest daarop al het goud verkopen, terwijl de prijs daarna verder zou stijgen. In 2014 verloor de Nederlandsche Bank de rechtzaak die het pensioenfonds had aangespannen en moest ze €4,8 miljoen aan schadevergoeding betalen voor misgelopen rendement.