Goldman Sachs verwacht stijging goudprijs naar $1.800

Goldman Sachs verwacht nog steeds dat de goudprijs binnen een jaar naar $1.800 per troy ounce zal stijgen. In potentie kan het edelmetaal een koers van $2.000 per troy ounce bereiken, wanneer de inflatie sneller toeneemt dan verwacht. Dat schrijft de bank deze week in een nieuwe update voor klanten. Analisten van Goldman Sachs zien parallellen met de situatie in 2009, toen de goudprijs enige tijd stabiliseerde rond de $950 per troy ounce. Daarna volgde een sterke rally, waarbij de koers in twee jaar tijd bijna verdubbelde.

Ook de laatste twee maanden lijkt de goudkoers te stabiliseren, na de zeer volatiele periode van februari en maart. Toen ging de goudkoers nog even hard onderuit, omdat beleggers in een vlucht naar liquiditeit alles verkochten. Daarna herstelde de koers snel, om vervolgens te stabiliseren rond de $1.700 per troy ounce. Hier doet volgens analisten van Goldman Sachs de vergelijking met 2009 zich aan, toen aandelenkoersen herstelden en de prijs van het edelmetaal stabiliseerde. Uit het rapport:

"De situatie lijkt op die van de eerste helft van 2009, toen ondanks het aanhoudende economische herstel en de hogere aandelenkoersen, het goud en de reële koersen binnen de bandbreedte bleven omdat de Fed een zeer ruim monetair beleid handhaafde. Uiteindelijk brak de goudprijs in het derde kwartaal van 2009 uit in lijn met de daling van de reële rente, omdat de inflatieverwachtingen sneller stegen dan de nominale rente.

Wij zijn van mening dat een soortgelijke dynamiek zich vandaag de dag kan voordoen. De beprijzing van inflatieverwachtingen kan de katalysator zijn voor een stijging van de goudprijs. Alles bij elkaar verwachten we dat goud deze cyclische rotatie zal doorstaan en binnen twaalf maanden $1.800 per troy ounce zal bereiken."

Inflatieverwachtingen

Eerder dit jaar gaf Goldman Sachs al een koersdoel van $1.800 voor goud. Nu ziet de bank ook potentieel voor een verdere stijging naar $2.000 per troy ounce. Loopt de inflatie verder op, dan kan dat een stimulans geven aan de goudkoers. Tot op heden zien we geen signalen van oplopende inflatie, omdat consumenten grote aankopen uitstellen en meer sparen. Ook vrezen centrale banken dat kredietverlening zal afnemen, waardoor prijzen onder druk komen te staan. Uit het rapport:

"Terwijl de Fed een tweeledig mandaat voor de inflatie handhaaft, bleek ze vanaf 2009-2011 bereid op korte termijn een inflatie te tolereren die boven het streefcijfer ligt. Dit om het herstel van de arbeidsmarkt te bevorderen. Een dergelijke cyclische ontwrichting tussen de break-even inflatie en de nominale rente zou de reële rente verder kunnen doen dalen en de goudprijs doen stijgen."

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines