De vraag naar beleggingszilver was vorig jaar 20% lager dan in 2013, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in haar nieuwste Silver Survey 2015. In 2013 steeg de vraag nog met 27%, omdat de daling van de zilverkoers veel beleggers aanspoorde in te stappen of edelmetaal bij te kopen. Maar door de zwakke prijsontwikkeling in 2014 (20% omlaag in dollars en 9% omlaag in euro) waren beleggers het afgelopen jaar minder gretig met zilver kopen.

De totale beleggingsvraag bestaat uit een aantal verschillende componenten, namelijk zilverbaren, zilveren munten en zilver-ETF’s. In 2014 kwam deze vraag uit op 197,4 miljoen troy ounce, een daling van 20% ten opzichte van een jaar eerder. Uitgedrukt in dollars was de totale investeringsvraag in zilver vorig jaar $3,8 miljard, het laagste niveau sinds 2009.

Zilver-ETF’s zagen het afgelopen jaar een netto instroom van 1,4 miljoen troy ounce, wat betekent dat de daling geheel toegeschreven kan worden  aan een teruglopende vraag naar munten en baren. De vraag naar deze beleggingsproducten daalde van 243,6 miljoen troy ounce in 2013 naar 196 miljoen troy ounce in 2014.

Minder zilveren munten en baren verkocht

De verkopen van zilveren munten gingen met 8% onderuit, terwijl de vraag naar zilverbaren 31% daalde. De daling was kleiner bij zilveren munten, want die werden vorig jaar nog wel goed verkocht in Noord-Amerika en India. De vraag naar zilverbaren daalde, vooral op de Chinese markt.

In de eerste helft van 2014 was de vraag naar fysiek zilver vrij zwak vanwege een relatief vlakke prijsontwikkeling en belastingverhogingen in Duitsland en Japan. In de tweede helft van het jaar trok de vraag weer aan, vooral tegen het einde van het jaar. De strategie van de Federal Reserve verschoof van tapering naar een mogelijke renteverhoging, waardoor de dollar aansterkte en de prijzen van edelmetalen omlaag gingen. De zilverkoers daalde tot $15,39 per troy ounce, het laagste niveau in vier jaar tijd.

Langere levertijden

Eind vorig jaar was de vraag op een gegeven moment zelfs zo groot dat de levertijd op de meest gangbare beleggingsmunten begon op te lopen. Ook bij Hollandgold werden we in deze periode geconfronteerd met een stormloop op zilveren munten.

Wereldwijde investeringsvraag zilver