Door: Frank Knopers
Het Londense fintech bedrijf TallyMoney wil haar werknemers met goud betalen in plaats van Britse ponden. Op die manier wil het bedrijf haar werknemers helpen om koopkracht te behouden, zo schrijft de Britse financiële krant City A.M. De directeur van het fintech bedrijf, Cameron Parry, zegt in een interview met de krant dat goud zich heeft bewezen als iets wat haar koopkracht behoudt.
Volgens Parry is het zinloos om mensen meer geld te geven als de koopkracht van dat geld continu daalt. Daarom biedt hij zijn personeel de mogelijkheid om salaris in goud te ontvangen: "De kosten van levensonderhoud worden almaar hoger. En het heeft geen zin om telkens iets meer salaris te geven, want een salarisverhoging is slechts een doekje voor het bloeden. In tijden als deze, wanneer geld voortdurend aan koopkracht verliest, biedt goud mensen de beste kans om hun koopkracht te behouden."
Salaris in goud
Volgens de Bank of England stijgt de inflatie dit jaar naar tien procent. Dat terwijl de meeste werknemers hooguit een paar procent loonsverhoging zullen krijgen. Dat betekent dat ze er in koopkracht netto op achteruit gaan. Om dat te voorkomen wil TallyMoney salaris in goud uitbetalen. Goud dat dit jaar, gemeten in Britse ponden, al meer dan tien procent in waarde is gestegen. Hadden werknemers hun salaris sinds begin dit jaar al in goud ontvangen, dan was hun koopkracht zelfs iets toegenomen.
Ella Fraser, een 25-jarige medewerkster van het bedrijf, heeft al ingestemd met het voorstel om salaris in goud te ontvangen. "Tegenwoordig lijken de prijzen van alles te stijgen. Jonge mensen maken zich steeds meer zorgen over de waarde van het geld in hun portemonnee. Ik denk dat het belangrijk is voor werkgevers om op een meer innovatieve manier te kijken naar hoe ze hun personeel door deze moeilijke tijd kunnen helpen."
TallyMoney is het eerste bedrijf in het financiële centrum van Londen dat deze stap heeft gezet. Of meer bedrijven dit voorbeeld zullen volgen, dat is nog maar de vraag. Het nadeel van salaris uitbetalen in goud is dat mensen hun vaste lasten nog in fiatgeld moeten afrekenen. Dat betekent dat ze iedere maand een deel van hun goud meteen weer moeten verkopen. Goud is in de hedendaagse economie tenslotte geen betaalmiddel, maar een spaarmiddel.
Biedt goud bescherming tegen inflatie?
Volgens de directeur van TallyMoney biedt het edelmetaal bescherming tegen inflatie. Toch is die correlatie historisch gezien niet zo sterk. Er waren tenslotte ook periodes waarin een hoge inflatie gepaard ging met een daling van de goudprijs, bijvoorbeeld van 1980 tot 1984 en de periode van 1988 tot 1991. Dat komt omdat de rente toen ook veel hoger was, waardoor de inflatie een minder groot probleem was dan nu. Nu komt de inflatie veel harder aan, omdat sparen niets meer oplevert.
Het is dan ook veel beter om te kijken naar de reële rente, de rente na correctie voor inflatie. Dat zegt namelijk meer over de koopkrachtontwikkeling van het geld dan alleen het inflatiecijfer. De geschiedenis laat zien dat goud consistent goed rendeert in tijden met een lage of zelfs negatieve reële rente. En daar hebben we ook nu mee te maken, want de inflatie is momenteel veel hoger dan de rente. Goud is dus niet per se een goede bescherming tegen inflatie, maar wel een instrument om op langere termijn koopkracht te behouden. Zo is de goudprijs sinds 1971 gemiddeld ongeveer 8% per jaar gestegen.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.