Fed kiest abrupt voor inflatiebestrijding: dollar vliegt omhoog

 

De Federal Reserve liet bij zijn december bijeenkomst duidelijk weten zich steeds meer zorgen te maken over de inflatiedruk. De dollar reageerde zoals verwacht op dit nieuws, met koersstijgingen ten opzichte van alle andere G10-valuta. De Bank of England verhoogde de rente onverwacht en veroorzaakte daarmee op de markten alweer een ‘whipsaw’ (een volatiele, stijgende en daarna dalende beweging). Het Britse pond sloot zich aan bij de rally van de greenback. De meeste valuta uit opkomende markten deden het ten opzichte van de dollar beter dan de G10-valuta. Dit is een interessante ontwikkeling, die de moeite waard is om goed in de gaten te houden. De Turkse lira was opnieuw de uitzondering op de regel: de koers van die munt daalde scherp, met meer dan 15%. Het beleid van Erdogan dreigt het Turkse financiële systeem te ruïneren.

De prioriteiten van centrale banken zijn in de afgelopen weken sterk verschoven. De Fed is ‘hawkish’ geworden, de Bank of England heeft de rente onverwacht verhoogd, en binnen het bestuur van de ECB wordt een tegengeluid hoorbaar. In de aanloop naar de feestdagen zal er weinig nieuws zijn. De handel zal zich vooral richten op het nieuws over de omikronvariant van het coronavirus. De handel op de valutamarkten zal tot in het nieuwe jaar vooral bepaald worden door de verschillen in het tempo waarmee de centrale banken hun beleid aanpassen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB blijft in deze aanscherpingsronde duidelijk achter bij zijn mondiale tegenhangers. Wel zijn er volgens ons subtiele maar duidelijke tekenen dat de instelling haar visie op inflatie begint te veranderen en ‘hawkisher’ begint te worden. De inflatieverwachtingen werden flink naar boven bijgesteld. Ook werd de omikronvariant genoemd als mogelijke veroorzaker van extra inflatie. Tot slot liet voorzitter Lagarde doorschemeren dat binnen de Raad van Bestuur een groep andersdenkenden bestaat – waarmee ze toegaf dat het besluit niet unaniem was. Vooralsnog blijft Lagarde echter volhouden dat een renteverhoging in 2022 ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is, waardoor de euro zich de hele week niet wist te herpakken.

Britse pond

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk in november, die met 5,1% op jaarbasis hoger was dan verwacht, vormde opnieuw een vervelende verrassing. Dit kan voor de Bank of England de aanleiding zijn geweest om de rente plotseling te verhogen. De stemming was opvallend ‘hawkish’: 8 tegen 1. De bank motiveerde deze stap specifiek met verwijzingen naar de krappe arbeidsmarkt en de inflatiedruk. Nieuwe cijfers zijn nu schaars en het nieuws uit de centrale bank is positief. Bovendien staat de markt nog steeds heel short en moeten in de nieuwsarme periode rond de feestdagen wellicht posities worden afgedekt. Gezien dit alles denken wij dat er tot het einde van het jaar voldoende ruimte blijft voor de rally van het Britse pond.

Amerikaanse dollar

Zoals verwacht verdubbelde de Federal Reserve het tempo van de ’taper’: men stopt uiterlijk in maart met het aankopen van obligaties. Wel waren de mededelingen van de Fed, en vooral ook de ‘dot plot’ (de puntenwolk met de individuele renteprognoses van de Fed-leden), ‘hawkisher’ dan de meesten hadden verwacht. De leden van de Fed verwachten nu dat ze de rente in 2022 drie keer gaan verhogen, en het is duidelijk dat een renteverhoging bij de bijeenkomst van maart een reële mogelijkheid is. Voorzitter Powell gaf aan dat de centrale bank zich nu veel meer zorgen maakt over de inflatie dan bij de vorige bijeenkomst, en dat men van mening is dat de arbeidsmarkt dicht bij volledige werkgelegenheid zit. Wij blijven in het algemeen positief over de Amerikaanse economie, maar een belangrijk punt van onzekerheid blijft wat met de Amerikaanse rentes zal gebeuren na het einde van de grootschalige steun van de Fed voor de staatsobligatiemarkten (de aankopen van staatsobligaties worden in of vóór maart volgend jaar stopgezet).

 

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl