El Salvador wil Bitcoin als wettig betaalmiddel

 

El Salvador wil als eerste land ter wereld Bitcoin accepteren als wettig betaalmiddel. Dat maakte de president van het land, Nayib Bukele, zaterdag middels een videoboodschap bekend tijdens de Bitcoin 2021 Conferentie in Miami. Volgens de president kan dit op korte termijn nieuwe banen creëren. Ook kan het de mensen in het land toegang bieden tot een nieuwe manier van betalen.

Maar liefst 70% van de bevolking van het Midden-Amerikaanse land heeft geen bankrekening en is dus aangewezen op contant geld of buitenlandse betaaldiensten. Door Bitcoin te accepteren als betaalmiddel kan iedereen met een mobiele telefoon elektronisch betalingen doen.

De regering van El Salvador is een samenwerking aangegaan met het bedrijf achter de mobiele betaalapp Strike. Via deze app kunnen mensen een Bitcoin wallet aanmaken en betalingen doen. Door gebruik te maken van het Lightning netwerk blijven de transactiekosten laag. Daardoor is het ook mogelijk om kleinere betalingen in de cryptomunt af te rekenen. 

“Met de invoering van een pure digitale munt als wettig betaalmiddel biedt El Salvador het meest veilige, efficiënte en wereldwijd geïntegreerde open betalingsnetwerk ter wereld”, zo verklaarde Jack Mallers, oprichter en directeur van betaalapp Strike.

Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador

Het besluit om Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel komt niet geheel uit de lucht vallen. Ook lijkt het meer dan zomaar een publiciteitsstunt. Vorig jaar startte een investeerder in het zuiden van El Salvador een nieuw project genaamd Bitcoin Beach. In twee kleine dorpen aan de kust werd promotie gemaakt voor het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel.

Inwoners en winkeliers in deze dorpen kregen hulp bij het opzetten van een circulaire Bitcoineconomie, waarbij de virtuele munt als primair betaalmiddel werd ingevoerd. Door gebruik te maken van een Lightning netwerk bleven de transactiekosten laag en werd de virtuele munt een bruikbaar alternatief voor traditionele munten en bankbiljetten.

Het Midden-Amerikaanse land wil niet alleen Bitcoin accepteren als betaalmiddel, ook zou ze overwegen een deel van haar valutareserves in Bitcoin aan te houden. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien de meeste landen juist digitaal centralebankgeld naar voren schuiven als opvolger van contant geld en als alternatief voor cryptomunten. Veel landen zien Bitcoin en andere virtuele munten juist als een bedreiging voor hun monetaire soevereiniteit, omdat ze er geen controle op uit kunnen oefenen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines