Duitse jongeren sparen meer voor tegenvallers


Duitse jongeren hebben dit jaar veel meer geld opzij gezet voor onverwachtse tegenvallers dan in 2015, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het Bankenverband, de Duitse vereniging van banken. Een rondvraag onder jongeren in de leeftijdscategorie van 14 tot 17 jaar leert ons dat de meeste jongeren sparen om grote aankopen te kunnen doen (45%), maar dat ze ook vaker geld opzij zetten om tegenvallers op te vangen (19%). Ook zijn ze meer dan in 2015 bezig met vermogensopbouw (16%) en sparen voor hun pensioen (5%).

Vergelijken we de cijfers van dit jaar met die van 2015, dan zien we dat jongeren meer bewust zijn geworden van de noodzaak om geld opzij te zetten voor later. Ook in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar zien we dat er momenteel veel meer gespaard wordt voor vermogensopbouw en pensioen dan in 2015. Deze resultaten zijn opvallend, als je bedenkt dat de economische situatie in Duitsland op dit moment vrij gunstig is met een lage werkloosheid en een sterke groei.

Een mogelijke verklaring voor deze trend is dat jongeren zich toch meer zorgen maken over economische en politieke onzekerheid. Ook is het denkbaar dat ze meer geld opzij zetten om een huis te kunnen kopen of om zelfstandig een pensioen op te bouwen. Een andere mogelijkheid is dat jongeren door de groei van de economie makkelijker een bijbaan kunnen vinden en daardoor simpelweg meer spaargeld beschikbaar hebben voor andere doeleinden dan consumptie.

Jongeren in Duitsland zetten vaker geld opzij voor tegenvallers (Bron: Bankenverband)