Dollar stijgt met monetaire verkrapping in zicht

 

De aanzienlijke stijging van de dollar heeft afgelopen week nog meer momentum gekregen nadat de markten hun verwachtingen voor de Fed-pieken bekend hadden gemaakt, terwijl de extreem ‘dovish’ communicatie van de Europese Centrale Bank de euro laag hield.
 
Het beleid van de centrale bank is de belangrijkste drijfveer geworden op valutamarkten en ander nieuws wordt normaliter genegeerd, behalve wanneer ze de verwachtingen op toekomstige pieken beïnvloeden. Het pond krijgt een speciale vermelding, omdat die zich beter heeft gehouden dan andere valuta. Aan het einde van de week is deze nagenoeg gelijk met de Amerikaanse dollar geëindigd. De Turkse lira presteerde veruit het slechtst, nu Erdogan de centrale bank dwingt om de koers te laten dalen omdat de bevolking de valuta paniekerig van de hand doet.
 
Hoewel de nationale feestdag Thanksgiving in de Verenigde Staten meestal zorgt voor trage markten, kan dit jaar wel eens een uitzondering zijn. De Amerikaanse schatkist gaat een ongekend hoog aantal obligaties veilen en het is onzeker of de nerveuze obligatiemarkt dit grote aanbod gemakkelijk kan opnemen na de recentelijke uitverkoop van obligaties en de ‘hawkish’ geluiden vanuit de Federal Reserve.
 
Er wordt verwacht dat President Biden voor Thanksgiving bekend zal maken wie hij kiest als voorzitter van de Federal Reserve en woensdag wordt het PCE-inflatierapport gepubliceerd. De cijfers voor november voor de bedrijfsactiviteit in de Eurozone worden dinsdag vrijgegeven en zullen als eerste laten zien welk effect het meest recente nieuws over COVID heeft gehad op het economische vertrouwen. Deze week zit bomvol nieuws. Gecombineerd met de lagere liquiditeit als gevolg van de Amerikaanse feestdag zou dit kunnen zorgen voor aanzienlijke volatiliteit. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De euro daalt verder vanwege zowel de negatieve reactie van de ECB op de verwachtingen op een koerspiek als de negativiteit rondom nieuwe COVID-lockdowns. De PMI-index die deze week wordt gepubliceerd, zal wat van de impact op het economische vertrouwen opvangen en zal dus nauwlettend in de gaten worden gehouden op de markten. Het nieuws heeft niet in het voordeel van de algemene valuta gewerkt, maar na de extreme uitverkoop van de afgelopen weken ziet het ernaar uit dat er te veel is verkocht en dat het laagste punt is bereikt, als ECB-woordvoerders deze week niet te gealarmeerd overkomen door de situatie rondom COVID.

Britse pond

Het is het pond deze week gelukt om gelijk te eindigen met de Amerikaanse dollar, wat betekent dat het is gestegen ten opzichte van andere G10-valuta en bijna alle andere grote valuta ter wereld. Positief nieuws uit de retail en de arbeidsmarkten hebben de verwachtingen voor een koersstijging voor het einde van 2021 versterkt, wat in sterk contrast staat met de extreem ‘dovish’ houding van de ECB. PNI-rapporten en toespraken van de MPC-leden van de Bank of England zouden dergelijke verwachtingen deze week kunnen onderbouwen.

Amerikaanse dollar

‘De geluiden van overheidsfunctionarissen van afgelopen vrijdag waren vrij ‘hawkish’, wat doet vermoeden dat de geleidelijke afbouw gaat versnellen en dat de Federal Open Market Committee zich steeds meer zorgen maakt om de inflatiegegevens. Naast de PCE-inflatiegegevens van woensdag, net voor Thanksgiving, worden de veilingen van staatsobligaties op maandag en dinsdag essentieel om de vraag op markt naar verdere US-schulden in kaart te brengen, voor de achtergrond van het hoge aanbod, minder steun van de Federal Reserve en negatieve reële rente. De notulen voor de laatste vergadering van de Federal Reserve en Bidens keuze voor de volgende voorzitter van de Federal Reserve, waarbij wordt verwacht dat hij huidige voorzitter Powell herkiest, of de nog ‘dovisher’ kandidaat Brainard, zullen resulteren in een ongewoon volle agenda vlak voor Thanksgiving.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl