Dollar kruipt omhoog, sterke stijging obligatierendementen

 

Wat de financiële markten betreft, spelen de belangrijkste ontwikkelingen zich nog steeds op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt af. De Fed richt zich volledig op het indammen van de inflatie en geeft signalen af dat de snelste beleidsaanscherping ooit op komst is. Amerikaanse vastrentende waarden zijn over de hele linie in de uitverkoop en de benchmark voor tienjarige staatsobligaties steeg vorige week nog eens met 13 basispunten naar meer dan 2,83.

De vage en vrijblijvende communicatie van de ECB na de bijeenkomst van april leverde geen nieuwe informatie op. Het contrast in houding tussen deze twee centrale banken zet de koers van de gemeenschappelijke munt onder druk. Zowel Latijns-Amerikaanse valuta als het Britse pond wisten tegen de algemene trend in te gaan, maar ten opzichte van de greenback sloten ze de week vlak of hoger af. De commodityprijzen blijven de pan uit rijzen. De aandelenmarkten houden opvallend goed stand gezien de scherpe rentestijgingen, die normaal gesproken een negatieve invloed op de aandelenkoersen hebben. 

Marktschokkende cijfers krijgen we deze week vrijwel niet: behalve de PMI-indicatoren voor economische activiteit in de eurozone en het VK (vrijdag) staat er niet veel op de agenda. Wel zullen de markten alert zijn op de uitspraken van ’s werelds meest vooraanstaande centrale bankiers, onder wie Fed-voorzitter Powell, die deze week deelnemen aan een IMF-panel. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB heeft bij zijn bijeenkomst van april vorige week géén gebruik gemaakt van de kans om de markten ervan te overtuigen dat men de inflatie serieus neemt. De mededelingen waren vooral een herhaling van die bij de vorige bijeenkomst, ondanks het feit dat alle inflatie-indicatoren sindsdien verslechterd zijn. ‘Bronnen binnen de ECB’ hebben echter laten uitlekken dat in de Raad van Bestuur een stevig tegengeluid bestaat en dat een renteverhoging in juli nog steeds heel goed mogelijk is. Deze week zal de aandacht niet alleen uitgaan naar de PMI-indicatoren, maar ook naar de tweede ronde van de Franse verkiezingen, die dit weekend wordt gehouden. We verwachten dat Macron, zoals de peilingen voorspellen, herkozen wordt, maar denken ook dat de markten dit grotendeels al hebben ingeprijsd en zijn overwinning daarom weinig effect op de euro zal hebben.

Britse pond

In het VK verhoogt het inflatierapport van maart de druk op de Bank of England om zijn geloofwaardigheid te herstellen. Door de opwaartse verrassingen bij belangrijke subindicatoren heeft de inflatie opnieuw een hoogste niveau in 30 jaar bereikt, en het is vrijwel zeker dat het cijfer van volgende maand nog hoger zal zijn. De markten verwachten dat de Bank of England gedwongen zal zijn om de ‘dovish’ retoriek af te zwakken. Het Britse pond eindigde daardoor bovenaan de weekranglijst van de G10. Deze week zijn er belangrijke optredens: de gouverneurs Mann en Bailey nemen, beide op donderdag, deel aan een IMF-panel. Een ‘hawkish’ ondertoon zou goed voor het pond moeten zijn, net als PMI’s (vrijdag) die op een aanhoudende economische groei wijzen.

Amerikaanse dollar

De markten voor vastrentende waarden konden even op adem komen toen het inflatierapport iets milder bleek dan verwacht, maar dat duurde niet lang. In de twee dagen daarna leidden de sterke detailhandelsverkopen en de producentenprijsinflatie, die hoger was dan verwacht, tot het besef dat de inflatie en nog lang niet uitgeraasd is en de Fed vol aan de bak moet om die weer onder controle te krijgen. De Amerikaanse obligatierentes blijven onverbiddelijk stijgen. Dit steunt de dollar ten opzichte van Europese valuta, maar veel minder ten opzichte van commodityvaluta. Deze week zullen wij niet alleen goed luisteren naar de uitspraak van vertegenwoordigers van de Federal Reserve, maar zullen we ook de staatsobligatieveilingen in de VS nauwlettend in de gaten houden. Vooral de verkoop van $16 miljard aan obligaties met een looptijd van 20 jaar aanstaande woensdag doemt op. Vorige week liepen de veilingen niet goed. Nu de Federal Reserve geen staatsobligaties meer koopt, zullen de VS mogelijk steeds meer concessies moeten doen om in hun immense financieringsbehoefte te voorzien.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.