Het is een wat merkwaardige ontwikkeling: de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties blijven stijgen en de markt prijst een snellere cyclus van renteverhogingen door de Federal Reserve in, maar de dollar heeft het tot nu toe in 2022 moeilijk.
Ook deze week zullen het sentiment op de financiële markten en het financiële nieuws bepaald worden door het inflatienieuws – onder meer uit het VK (woensdag) en Japan (vrijdag). Daarnaast staat een hele reeks bijeenkomsten van centrale banken op de agenda. Er komen deze week niet zo veel nieuwe cijfers uit de VS en de eurozone. Wel zal de markt vrijdag goed luisteren naar een belangrijke toespraak van ECB-voorzitter Lagarde over de mondiale economische vooruitzichten. Verwacht wordt dat zij in zal gaan op de toenemende twijfels van de markten over de vraag of de ECB het zich gezien de wereldwijde inflatiegolf wel kan veroorloven om tot 2023 te wachten met renteverhogingen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.
Euro
Er waren vorige week vrijwel geen economische cijfers van betekenis. De koers van de euro zweefde ten opzichte van de dollar omhoog, net als de andere G10-valuta. Ook deze week staat er niet veel op de agenda, met één grote uitzondering: de plenaire sessie van ECB-voorzitter Lagarde aanstaande vrijdag, over de mondiale vooruitzichten. De kloof tussen de ‘dovish’ houding van Lagarde en de inflatiecijfers en marktverwachtingen wordt met de week groter. Wij verwachten dat zij deze kans zal benutten om hierop in te gaan en te verduidelijken hoe de ECB over toekomstige renteverhogingen denkt. We denken dat de handel rond dit evenement volatiel zal zijn.
Britse pond
De politieke onrust rond het personeelsfeestje van Boris Johnson tijdens de eerste lockdown werd door de markten grotendeels genegeerd. Men richtte zich liever op de sterke bbp-cijfers. Bij de rentefutures wordt nu al ingeprijsd dat de Bank of England de rente in de loop van 2022 vier keer gaat verhogen, en dit is ook de belangrijkste verklaring voor de adembenemende rally die het Britse pond tot nu toe dit jaar neerzet.
In het VK worden deze week veel belangrijke cijfers gepubliceerd. De markten zullen zich op de inflatiecijfers richten: men verwacht dat het headlinecijfer opnieuw hoger dan 5,0% zal zijn. Ook het arbeidsmarktrapport zal de nodige aandacht krijgen, maar het zal overschaduwd worden door de effecten op korte termijn van de beperkingen die in verband met de omikronvariant van het coronavirus worden opgelegd.
Amerikaanse dollar
De verwachtingen voor de inflatie in de VS worden steeds verder opgeschroefd, maar de daadwerkelijke cijfers stijgen nóg sneller. Het headlinecijfer voor december was 7%, het hoogste cijfer in decennia, op de voet gevolgd door het kerncijfer met 5,5%. Ook in de VS staat deze week niet zoveel agenda. De Fed gaat tot de bijeenkomst van 26 januari een rustperiode in. Het nieuws van 2022 is tot nu toe dat de dollarkoers niet langer gekoppeld is aan de verwachtingen voor renteverhogingen. De markt verwacht nu meer renteverhogingen dan in 2022, maar het koersverloop van de dollar ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers is nog steeds moeizaam.
Door: Enrique Diaz-Alvarez
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Over Ebury:
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl