Deze gouden dollarmunt uit 1933 leverde bijna $19 miljoen op

 

Deze week werd een bijzonder zeldzame Amerikaanse gouden dollarmunt geveild voor een recordbedrag van $18,9 miljoen. Modemagnaat en muntverzamelaar Stuart Weitzman verkocht zijn $20 'Double Eagle' uit 1933, een bijzonder zeldzame munt waarvan slechts één exemplaar nog in omloop zou zijn. De munt is zeldzaam omdat de Amerikaanse overheid in dat jaar het privé bezit van goud aan banden legde en de gouden dollarmunten uit omloop haalde.

President Roosevelt ondertekende in het voorjaar van 1933 Executive Order 6102, waardoor alle Amerikanen hun goud moesten inleveren. Ook smolt de regering alle gouden dollarmunten uit dat jaar om, waarvan slechts één exemplaar overbleef. Die munt was lange tijd eigendom van de Farouk van Egypte, maar kwam in 2002 in handen van de modemagnaat. Hij betaalde er destijds een recordbedrag van $7,59 miljoen voor. In iets minder dan twintig jaar tijd is deze zeldzame gouden dollarmunt dus meer dan verdubbeld in waarde.  

Gouden dollarmunten

De $20 Double Eagle was ten tijde van de goudstandaard wettig betaalmiddel met een nominale waarde van twintig dollar. De US Mint produceerde deze gouden muntstukken van 1849 tot 1933. Deze munten bevatten bijna 1 troy ounce goud (30,09 gram) en hebben een zuiverheid van 90%. Naast de $20 Double Eagle zijn er ook kleinere muntstukken van $10 (Eagle), $5 (Half Eagle) en $2,5 (Quarter Eagle) in omloop geweest.

Ondanks de goudconfiscatie van 1933 zijn er nog steeds veel gouden dollarmunten te vinden. Sommige jaartallen zijn relatief zeldzaam en hebben een hoge premie bovenop de goudkoers, andere jaartallen zijn in grote aantallen te vinden en hebben een geringe premie. Deze gouden munten zijn door hun prachtige ontwerp en historie nog steeds populair als beleggingsmunt.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines