Chinezen kopen dit jaar minder goud

Chinezen hebben dit jaar veel minder goud gekocht dan vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de China Gold Association. In de eerste zes maanden van dit jaar kochten zij 323,29 ton goud, een daling van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar het edelmetaal daalde door de strenge lockdown maatregelen, waardoor juweliers hun deuren moesten sluiten. Daarnaast remde een stijgende goudkoers de kooplust van Chinese consumenten af. In het tweede kwartaal trok de Chinese goudmarkt weer wat aan, maar niet genoeg om het slechte eerste kwartaal op te vangen.

Het nieuwste kwartaalrapport van de World Gold Council bevestigt deze trend. In belangrijke afzetmarkten als China en India hielden consumenten de hand op de knip. Daardoor daalde de vraag naar zowel sieraden als beleggingsgoud. Door de hoge goudkoers stelden consumenten de aankoop van sieraden uit, terwijl ze door de verslechterde economische situatie meer goud verkochten. Dit zorgde voor een overschot op de lokale goudmarkt, waardoor handelaren het edelmetaal onder de internationale koers aanbieden.

Goedkoper goud in India en China

Door vraaguitval is er in India en China een overschot aan goud ontstaan, waardoor handelaren het edelmetaal met korting aanbieden. In China ligt de prijs van een troy ounce goud momenteel bijna $40 onder de internationale goudkoers. Ook in India gaat het goud tegen een lagere prijs weg. Het verschil met de spotprijs in Londen is daar ongeveer $10 per troy ounce. Het beeld van een overschot aan goud in deze markt zien we ook terug in de internationale handelsstromen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat Zwitserland de laatste maanden geen goud naar India en China exporteerde. Normaal gesproken zijn deze landen de belangrijkste afzetmarkten.

Een tegenovergesteld beeld zien we in Westerse economieën. In de Verenigde Staten en Europa was het edelmetaal de afgelopen maanden niet aan te slepen, met als gevolg langere levertijden en hogere premies. Ook dit zien we terug in de internationale goudstromen. Zo gaat er de laatste tijd uitzonderlijk veel goud naar belangrijke knooppunten als New York en Londen. Rusland exporteerde vorig jaar zelfs een recordhoeveelheid goud naar het Verenigd Koninkrijk. Door het grote prijsverschil heeft China haar exportregels voor goud versoepeld.

Premie op goud in China

Premie op goud in India

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines