China lanceert op 19 april haar eigen goudprijs fixing in Chinese yuan, die twee keer per dag op de Shanghai Gold Exchange (SGE) wordt vastgesteld. Dat betekent dat goudhandelaren, juweliers en goudmijnen en China niet langer afhankelijk zijn van de fixing in Londen.

In Londen wordt twee keer per dag aan de hand van een elektronisch biedingssysteem de goudprijs vastgesteld, maar dat gebeurt alleen in euro’s, Amerikaanse dollars en Britse ponden. Chinese handelaren moeten deze prijs steeds omrekenen naar de eigen munt, maar dat is vanaf 19 april niet meer nodig. Vanaf dat moment kunnen alle 18 deelnemers van de Shanghai Gold Exchange (SGE) twee keer per dag bieden op een standaardcontract van 1 kilogram goud.

Chinese goudmarkt

China is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste goudmarkt ter wereld. Het land is niet alleen de grootste producent, ook is het de grootste importeur en afnemer van het gele metaal. Het is dan ook niet vreemd dat China een eigen goudprijs fixing lanceert om minder afhankelijk te zijn van de prijsvorming in Londen.

Er doen in totaal twaalf banken mee aan de nieuwe Chinese goudprijs fixing, waaronder de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China, Bank of China en de China Construction Bank. Juweliersketen Chow Tai Fook en mijnbouwbedrijven als China National Gold Corp en Shandong Gold Group zijn ook leden die zullen deelnemen aan de goudprijs fixing.

Goudprijs fixing

De Chinese goudprijs fixing wordt twee keer per dag vastgesteld op basis van de prijs waarvoor het goudcontract van 1 kilogram verhandeld wordt. De fixing wordt weergegeven als de prijs per gram in yuan.

De goudfixing in yuan is een volgende stap richting de internationalisering van de munt. Vandaag de dag worden alle grondstoffen nog in dollars genoteerd, maar als het aan China ligt kan ook de yuan als rekeneenheid gebruikt worden in transacties. Begin dit jaar werden buitenlandse banken aan de Shanghai Gold Exchange nog onder druk gezet om deel te nemen aan de fixing.

Shanghai Gold Exchange lanceert goudprijs fixing