China blijft goud kopen, want uit de laatste cijfers van de Chinese centrale bank blijkt dat er in januari omgerekend 16 ton goud aan de reserves werd toegevoegd. Daarmee komt de totale goudvoorraad van de tweede grootste economie ter wereld uit op 1.778 ton.

Sinds juni vorig jaar, toen de Chinese centrale bank voor het eerst in zes jaar openheid gaf over de goudreserves, heeft ze iedere maand onafgebroken goud bijgekocht. De laatste cijfers van het State Administration of Foreign Exchange (SAFE) laten zien dat de totale goudvoorraad eind januari een totale waarde van $63,75 miljard vertegenwoordigde, een toename van $3,56 miljard ten opzichte van december 2015. Gecorrigeerd voor de ontwikkeling van de goudkoers is dat een toename van ongeveer 16 ton, omgerekend ruim 500.000 troy ounce.

Goud kopen

Sinds juni vorig jaar heeft de Chinese centrale bank al 120 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Analist Feifei Li van Barclays verwacht dat China ook dit jaar in een gestaag tempo doorgaat met goud kopen. Ze verwacht dat de centrale bank maandelijks gemiddeld 17,9 ton aan haar reserves zal toevoegen, goed voor een totaal van 215 ton over het hele jaar.

De goudvoorraad van $63,57 miljard vertegenwoordigt maar een fractie (1,97%) van de totale waarde van de Chinese reserve van $3,308 biljoen. Toch stijgt dat percentage snel, omdat China niet alleen goud koopt, maar tegelijkertijd ook haar totale valutareserve afbouwt. Alleen in januari al was dat bijna $100 miljard.

Diversificatie

De Chinese centrale bank is al langer bezig haar valutareserves te diversificeren. Eind 2014 maakte de gouverneur van de centrale bank bekend dat ze niet van plan was nog meer reserves aan te leggen. Daarmee gaf ze in feite aan dat ze niet langer de Amerikaanse staatsschuld wil blijven financieren. Sindsdien heeft China haar positie in Amerikaanse staatsleningen inderdaad niet verder uitgebreid. De totale valutareserve kromp vorig jaar zelfs met meer dan $500 miljard.

De verschuiving van valutareserves naar goud is een proces dat China zeer geleidelijk laat verlopen, omdat ze de financiële markten niet wil verstoren. Maar het is duidelijk dat China een gouden weg is ingeslagen.

Lees ook: