Centrale banken versterkten in juli hun reserves met goudaankopen, blijkt uit de nieuwste gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over Internationale Financiële Statistieken. World Gold Council senior analist, Krishan Gopaul, lichtte de goudaankopen van drie centrale banken toe in recente Twitter-berichten.
Turkije en Tsjechië verhogen hun Goudreserves
De gegevens van de Centrale Bank van Turkije tonen een toename van hun goudreserves met 17 ton in juli. Dit komt bovenop de 11 ton die in juni is aangekocht. Gopaul merkte ook op dat de Tsjechische Nationale Bank in juli 2 ton aan haar goudreserves toevoegde, wat hun totale netto aankopen dit jaar op bijna 10 ton brengt.
Polen en China: Belangrijke Spelers op de Goudmarkt
Echter, volgens de IMF-gegevens was de grootste koper de Nationale Bank van Polen, die haar goudreserves met 22 ton verhoogde. Begin van de week deelde Gopaul dat China in juli 23 ton goud kocht. Hierdoor zijn de officiële reserves van China in 2023 verhoogd tot 2.136 ton.
De-dollarisatie en Rusland's Financiële Strategie
Deze constante goudaankopen van China benadrukken de wereldwijde trend van de-dollarisatie. Bovendien maakte het Russische ministerie van Financiën vorige week bekend dat het in augustus opnieuw valuta en goud zal gaan kopen. Deze beslissing volgt na 18 maanden van verkopen of afwachten, een reactie op de hoge olieprijzen. Deskundigen zijn van mening dat de vraag van centrale banken een belangrijke steun blijft voor de goudprijzen, ondanks dat deze de laatste maanden is afgenomen.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.
Bron:Kitco
Auteur: Ernest Hoffman