Centrale banken kochten weer goud in februari

 

Centrale banken hebben in februari opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd, ondanks de verkoop van goud door Turkije. De World Gold Council registreerde aankopen door India (11,2 ton), Oezbekistan (7,2 ton), Kazachstan (1,6 ton) en Colombia (0,5 ton), terwijl Turkije wat edelmetaal verkocht (11,7 ton). Dat betekent dat de goudvoorraden van centrale banken in februari per saldo met 8,8 ton zijn gestegen. Een maand eerder verkochten centrale banken nog goud.

Verschillende centrale banken voegen de laatste jaren goud aan hun reserves toe. Zo is India sinds 2009 weer actief op de goudmarkt, terwijl Oezbekistan en Kazachstan al veel langer goud kopen. De afgelopen tien jaar voegden vooral Euraziatische landen edelmetaal aan hun reserves toe, omdat zij naar verhouding relatief weinig goudvoorraden hadden. Rusland en China waren de afgelopen tien jaar de grootste kopers van het edelmetaal. Ook andere landen op het Euraziatische continent hebben sinds 2009 hun goudvoorraden aangevuld, zoals onderstaand overzicht laat zien.

Euraziatische landen hebben de afgelopen tien jaar veel goud gekocht

Centrale banken kopen minder goud

Centrale banken zien het edelmetaal als waardevolle reserve, omdat het geen kredietrisico of tegenpartijrisico kent. In tegenstelling tot valutareserves kan goud op ieder gewenst moment verhandeld worden, omdat het niet eenvoudig te blokkeren is middels sancties. Ook vormt het edelmetaal een solide basis om een nieuw monetair systeem mee op te bouwen. Sinds de financiële crisis van 2008 zijn Europese centrale banken gestopt met goud verkopen, terwijl opkomende economieën hun goudvoorraden aanvulden.

Meer recent zien we ook in Europa hernieuwde belangstelling voor goud. Zo haalden Oostenrijk, Polen en Hongarije een deel van hun goudvoorraad terug naar eigen land, terwijl die laatste twee ook veel edelmetaal aan hun reserves toevoegden. Ook Servië koopt de laatste jaren goud, terwijl er in Slowakije geluiden opgaan om de goudvoorraad te repatriëren. Tsjechië besloot vorig jaar om voor het eerst in meer dan twintig jaar weer goud te kopen. Door geopolitieke spanningen en zorgen over de stabiliteit van het monetaire systeem zoeken meer centrale banken hun toevlucht in het edelmetaal.

Sinds de coronacrisis kopen centrale banken per saldo echter minder goud. De centrale banken van Rusland en China kopen al enige tijd geen edelmetaal meer, terwijl dat de afgelopen tien jaar de grootste kopers waren. Tegelijkertijd zijn er door de coronacrisis meer landen die goud moeten verkopen om hun valutareserves op peil te houden. Landen gebruiken hun valutareserves om de waarde van hun munt te verdedigen en de import van goederen te betalen.

Centrale banken kopen de laatste maanden minder goud

Tot de financiële crisis verkochten centrale banken goud, sindsdien kopen ze juist bij

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines