Centrale banken blijven goud kopen als bescherming tegen geopolitieke risico’s en als vorm van diversificatie van de reserves. In 2015 voegden centrale banken volgens Thomson Reuters GFMS wereldwijd 483 ton goud aan hun reserves toe, de op één na grootste toename in een jaar sinds het einde van de goudstandaard.

Rusland was het afgelopen jaar opnieuw de grootste afnemer van goud, want hun centrale bank voegde in het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van 206 ton goud aan de reserves toe. Ook China kocht veel goud, meer dan honderd ton sinds het openbaar maken van de cijfers in juni 2015.

Opkomende markten kopen goud

Onderzoeksbureau Thomson Reuters schrijft in naar nieuwste rapport over de goudmarkt in 2016 dat het vooral opkomende economieën zijn die goud kopen. In 2014 namen zij meer dan 90% van alle goudaankopen voor hun rekening. In 2015 waren de centrale banken van Rusland en China alleen al goed voor 84% van de totale netto aankopen van goud.

Volgens Thomson Reuters streven de centrale banken van opkomende landen naar een hogere gouddekking. Rusland heeft al 15% van haar reserves in goud en zal daarom de komende jaren misschien wat minder goud kopen, terwijl China nog een lange weg te gaan heeft met slechts 2% van haar reserves in edelmetaal.

Goud verkopen

Centrale banken verkochten in 2015 ook 43% meer goud, namelijk 77 ton. Die stijging is vrijwel volledig te verklaren door Venezuela, dat vorig jaar 44 ton goud omruilde voor dollarreserves. Ook verkocht Colombia vorig jaar 6,9 ton goud, twee derde van haar totale voorraad. Ook El Salvador deed een groot deel van haar reserves van de hand, het land verkocht met 5,4 ton ongeveer 80% van haar goud. Ook Canada, Mexico en Sri Lanka verkochten in 2015 een paar ton goud.