Centrale banken kochten in januari minder goud

Centrale banken kochten in januari minder goud dan het gemiddelde van vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. In totaal kochten ze de eerste maand van het nieuwe jaar 21,5 ton goud, een daling van 57% ten opzichte van januari vorig jaar. Ook is het ruim de helft minder dan het maandelijkse gemiddelde van 52,3 ton over heel 2019.

De grootste kopers waren Turkije en Rusland met respectievelijk 16,2 en 8,1 ton. Kazachstan en Mongolië voegden beide één ton goud aan hun reserve toe. Aan de verkoopzijde was er overigens ook weinig activiteit te melden. De enige substantiële verkopen kwamen van Oezbekistan en Qatar, die respectievelijk 2,2 en 1,6 ton goud verkochten. 

Volgens de World Gold Council is het nog te vroeg om te spreken van een trendverandering. Centrale banken blijven goud kopen, maar sinds augustus nemen de maandelijkse goudaankopen gestaag af. Deze trend wordt ietwat vertekend door een grootschalige goudaankoop van Polen in de eerste helft van 2019, maar ook zonder deze aankoop is er sprake van een licht dalende trend. We kunnen hier nog geen conclusies aan verbinden, omdat centrale banken een langetermijnvisie hanteren en op een andere manier vermogen beheren dan een beleggingsfonds.

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken kochten in 2018 een recordhoeveelheid goud en wisten dat record vorig jaar bijna te evenaren. Er kwamen veel nieuwe centrale banken op de markt om edelmetaal te kopen. Ze kochten toen bijna 20% van het goudaanbod. Juan Carlos Artigas van de onderzoeksafdeling van de World Gold Council verwacht dat die trend ook dit jaar zal aanhouden. Daarover zei hij onlangs het volgende:

"Deze trend duurt al tien jaar. We zien meer bewustwording van de rol die goud kan spelen in de buitenlandse reserves. Centrale banken noemen vaak veiligheid en diversificatie als redenen om goud te kopen. In bepaalde opzichten is goud een vorm van vermogen die bescherming biedt voor de reserves op de langere termijn."

Centrale banken kochten in januari minder goud dan vorig jaar (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines