Centrale banken blijven goud kopen en hebben in de eerste maand van het nieuwe jaar per saldo 31 ton goud aan hun reserves toegevoegd. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers van het IMF. De aankopen waren wel zeer geconcentreerd, want die kwamen volledig voor rekening van Turkije, China en Kazachstan. Hoeveel goud kochten deze landen?
Turkije was in januari met de aankoop van 23 ton goud de grootste koper op de markt. Terwijl het land gebukt gaat onder torenhoge inflatie voegt de centrale bank structureel goud aan haar reserves toe. Vorig jaar was de Turkse centrale bank ook al de grootste koper van het edelmetaal. Met de aankoop van januari steeg de totale goudvoorraad van het land naar 565 ton.
Zoals we in een eerder artikel al schreven koopt niet alleen de centrale bank van Turkije veel goud. Ook particulieren kopen steeds meer gouden munten en goudbaren om hun vermogen te beschermen tegen de hoge inflatie. Vorig jaar importeerde het land maar liefst 188 ton goud uit Zwitserland. In de eerste maand van dit jaar was dat al 58,3 ton goud. Hieruit kunnen we afleiden dat ook vermogende Turken op grote schaal goud kopen om hun koopkracht te beschermen. Goud dat minder tegenpartijrisico kent dan bijvoorbeeld een bankrekening in euro's of Amerikaanse dollars.
Centrale banken kochten in januari netto 31 ton goud (Bron: World Gold Council)
De centrale bank van China rapporteerde over januari een goudaankoop van 15 ton aan het IMF, terwijl ze in november en december in totaal ook al 62 ton aan haar reserves had toegevoegd. Volgens de officiële statistieken beschikt de Chinese centrale bank nu over een goudvoorraad van 2.025 ton, omgerekend 3,7% van de totale reserves.
Volgens onderzoek van goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs is de nationale goudvoorraad van China waarschijnlijk ruim twee keer zo groot als dit officiële cijfer. Dat komt omdat de centrale bank afgelopen drie decennia ook veel goudaankopen heeft gedaan die niet zijn doorgegeven aan het IMF. Zo kocht de Chinese centrale bank in de jaren '90 veel goud van Europese centrale banken via zogeheten over the counter transacties. Dit goud is buiten de markt om verhandeld, om te voorkomen dat de goudprijs sterk zou stijgen.
De centrale bank van Kazachstan kocht in januari 4 ton goud en bracht daarmee haar totale goudvoorraad naar 356 ton. Ook dit land heeft de laatste jaren veel edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, maar verkoopt soms ook wel eens goud om aan valutareserves te komen.
Dat was bijvoorbeeld het geval bij Oezbekistan, waar de centrale bank momenteel 66% van haar reserves in goud aanhoudt. In januari had het land meer valutareserves nodig en verkocht het 12 ton goud, waarmee de netto goudaankopen van centrale banken wereldwijd op 31 ton uitkwamen.
De Europese Centrale Bank (ECB) rapporteerde in januari een stijging van 2 ton in haar goudvoorraad. Dit was geen aankoop, maar een overdracht van goud van de centrale bank van Kroatië. Landen die deelnemen aan de euro moeten een deel van hun goudvoorraad onderbrengen bij de ECB. Met ingang van dit jaar is ook Kroatië onderdeel geworden van de muntunie. De Kroatische centrale bank had het benodigde goud eind vorig jaar al ingekocht.
Vorig jaar kochten centrale banken een recordhoeveelheid goud. Of dat record in 2023 overtroffen zal worden, dat is op voorhand niet te zeggen. Wel is zeker dat veel centrale banken ook dit jaar goud zullen blijven kopen om meer bescherming en diversificatie aan te brengen in de reserves. In tegenstelling tot valutareserves kent fysiek goud namelijk geen tegenpartij risico, wat in een wereld met toenemende politieke en geopolitieke spanningen absoluut een voordeel is.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.