Francisco Rodriguez, econoom voor Bank of America, mocht onlangs een blik werpen in de goudkluis van de centrale bank van Venezuela. Samen met vier anderen werd hij door een medewerker van de centrale bank naar een ruimte onder het bankgebouw gebracht, waar verspreid over vijf verschillende compartimenten goudbaren lagen opgestapeld.

Rodriguez maakte een snelle rekensom van de totale goudvoorraad in de kelder van de centrale bank. Die berekening leverde een totaal volume op dat dicht bij de officiële goudreserve van 367,6 ton lag, waarmee Rodriguez tot de conclusie kwam dat de centrale bank inderdaad over al het goud beschikt dat ze zegt te hebben.

De goudvoorraad van Venezuela is bij de huidige goudprijs ongeveer $15 miljard waard. Deze reserve is een waarborg voor de schuldeisers van het land, die ze door de hoge inflatie en de slechte economische situatie meer zorgen maken over de terugbetaling van de schulden. “In je verbeelding heb je veel ruimte nodig om een dergelijk groot bedrag op te slaan, maar in werkelijkheid past het allemaal in vijf kleine ruimtes die nog niet eens volledig gevuld bleken te zijn”, zo verklaarde de econoom van Bank of America tegenover Bloomberg.

De goudvoorraad vormt volgens de World Gold Council ongeveer 71% van de totale reserves van Venezuela. Van de $15 miljard aan goud ligt $13 miljard opgeslagen in Caracas, de resterende $2 miljard ligt nog in Londen.

Repatriëring

De inmiddels overleden oud-president Hugo Chavez liet ooit met veel bravoure en onder grote media-aandacht een deel van de goudreserve terughalen uit de kluizen in Londen. Het goud moest terug naar eigen land, een initiatief dat later ook in andere landen besproken werd. Zo begon Duitsland vorig jaar met de repatriëring van goud en lopen er in andere landen petities om de goudreserves terug te halen naar eigen land. Later dit jaar mogen de Zwitsers via een officieel referendum aangeven of ze goud terug willen halen uit het buitenland.

De goudvoorraad van Venezuela is met 367,6 ton relatief groot, maar dat zegt weinig over de economische gezondheid van het land. Hoewel Venezuela rijk is aan olie slaagt de regering er niet in de waarde van de munt te stabiliseren. Omdat dollars schaars zijn is er een levendige zwarte markt voor buitenlands geld ontstaan waar bedrijven en consumenten op vertrouwen om aankopen in dollars en andere valuta te financieren.