Bolivia gaat binnenlandse goudproductie opkopen

 

De centrale bank van Bolivia gaat de komende drie jaar goud kopen van de binnenlandse goudmijnsector, zo maakte de centrale bank onlangs bekend. Ook wil de regering van het land een nieuwe organisatie opzetten om de inkoop van het goud te coördineren. Met dit programma wil de centrale bank de binnenlandse goudmijnsector ondersteunen. Ook moet het illegale export van edelmetaal ontmoedigen. In 2019 verdween er naar schatting 30 ton goud uit het Zuid-Amerikaanse land, waarvan een groot deel terechtkwam in buurlanden als Peru en Brazilië.

In 2011 nam de Boliviaanse regering al een wet aan die de centrale bank in staat te stelde goud te kopen. Van deze optie heeft de centrale bank slechts één keer gebruik gemaakt, namelijk een aankoop van 95 kilo in 2014. De komende jaren wil ze op veel grotere schaal edelmetaal opkopen om haar reserves aan te vullen. Volgens Ramiro Villavicencio, de Boliviaanse minister van mijnbouw, produceerde de goudmijnsector van het land in 2019 ongeveer 42 ton goud. Daarvan ging een groot deel naar het buitenland, want goud is na aardgas het belangrijkste exportproduct van het land.

Centrale banken kopen rechtstreeks van goudmijnen

De laatste jaren kopen steeds meer centrale banken rechtstreeks van de binnenlandse goudmijnsector. En daar kunnen ze verschillende redenen voor hebben, zo schreef de World Gold Council onlangs in een nieuw rapport. Zo kunnen centrale banken hun eigen valuta gebruiken wanneer ze het edelmetaal in eigen land kopen, zodat ze hun valutareserves niet hoeven aan te spreken. Ook geeft het een stimulans geven aan de binnenlandse mijnbouwsector, omdat goudmijnen verzekerd zijn van een betrouwbare afnemer. Ook kunnen de autoriteiten op die manier de werkomstandigheden verbeteren, door bepaalde eisen te stellen aan leveranciers van het goud.

De centrale banken van de Filipijnen, Mongolië, Ecuador, Zambia en Ethiopië kopen al een deel van de binnenlandse goudmijnproductie op. Ook sommige grotere centrale banken kopen een deel van de binnenlandse goudproductie op, denk bijvoorbeeld aan Rusland, China en Turkije. Het is de goedkoopste manier voor centrale banken om hun goudvoorraden uit te breiden. Ook is het een manier om dubieuze tussenpersonen buiten de deur te houden, die het goud van kleinschalige mijnbouw naar het buitenland smokkelen en daar een flinke premie voor opstrijken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines