Bijeenkomsten Fed en Bank of England: valutamarkten zetten zich schrap voor beslissende week

 

Midden vorige week ontstond wat volatiliteit bij de G10-valuta. Dit was vooral een reactie op de verwarrende signalen uit de ECB-bijeenkomst van donderdag. Toch sloten deze valuta de week vrijwel ongewijzigd af – de handel bereidt zich voor op het vuurwerk dat deze week wordt verwacht.

We waarschuwen er al een tijdje voor: de ontwikkelingen op de valutamarkten zullen bepaald worden door de verschillende reacties van de centrale banken op de mondiale piek in de inflatiedruk. Deze week geldt dit zeker, want zowel de Federal Reserve als de Bank of England zullen naar verwachting aankondigen vanaf wanneer ze hun extreem soepele monetaire beleid gaan beëindigen.

Voor het eerst sinds enige tijd bestaat daardoor grote onzekerheid over de feitelijke monetaire beleidsbeslissingen en de toon van de mededelingen van de beleidsmakers. Dit belooft interessante ontwikkelingen en volatiliteit op de markten. Deze cruciale week wordt afgesloten met de Amerikaanse non-farm payrolls (banenrapport exclusief de agrarische sector) van oktober. Ook dit wordt in het kader van ‘stagnatie of inflatie’ een belangrijk gegevenspunt. Hieronder de belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB-bijeenkomst van vorige week was een verwarrende oefening in onduidelijk communiceren. Lagarde leek ‘dovisher’ te worden, de markten waren niet overtuigd, en de verwachtingen ten aanzien van renteverhogingen werden in feite naar voren gehaald. Het bizarste was misschien nog wel dat Lagarde impliciet van mening leek te zijn dat de ECB de toekomstige inflatie beter kan inschatten dan andere centrale banken, terwijl het trackrecord van de ECB-prognoses erbarmelijk is. In ieder geval is deze week uit de eurozone geen marktschokkend nieuws te verwachten. De bijeenkomst van de Federal Reserve zal daarom de belangrijkste gebeurtenis zijn om naar uit te kijken.

Britse pond

De begroting was ‘hawkish’ – verhoging van de uitgaven en meer belastingverhoging dan verwacht – maar dit had nauwelijks effect op het Britse pond. Ook in het VK richten de markten zich uitsluitend op de verwachtingen ten aanzien van de aanscherping van het beleid door de centrale bank. Beleggers prijzen nu volledig in dat de referentierentevoet donderdag met 15 basispunten gaat stijgen.

We verwachten dat deze eerste renteverhoging in een grote ontwikkelde economie door de Bank of England wordt doorgezet. De cruciale vraag is hoe unaniem de leden van het Monetary Policy Committee achter de beslissing staan. Als een grote meerderheid voorstander van de renteverhoging is, denken wij op basis van onze kennis en ervaring dat dit behoorlijk ‘bullish’ voor het Britse pond wordt. Voorbij de korte termijn kijkend verwachten we namelijk dat de Bank of England ongetwijfeld het voortouw blijft nemen bij het afbouwen van de monetaire accommodatie, en andere grote economieën zullen volgen. Dit is volgens ons een uiterst ‘bullish’ signaal voor het pond.

Amerikaanse dollar

De Amerikaanse obligatierentes blijven gestaag stijgen. Dit komt doordat de markten de realiteit inprijzen dat de inflatiedruk en de tekorten langer zullen blijven bestaan dan de consensus nog maar een paar maanden geleden had verwacht. Een trend die duidelijk naar voren komt, is dat hogere rentes op schatkistpapier alleen positief zijn voor de dollar als ze hogere reële rentes weerspiegelen, en niet als ze het gevolg zijn van extra indekking tegen inflatie.

Uiteraard zal de koers van de dollar deze week bepaald worden door de bijeenkomst van de Fed. Verwacht wordt dat het FOMC zal aankondigen dat het tempo van de maandelijkse obligatieaankopen wordt verlaagd. Niet zozeer de aankondiging op zich, maar de exacte snelheid van de afbouw is belangrijk, en de vraag of de Fed weerstand biedt aan de twee volledige renteverhogingen in 2022 die de markten hebben ingeprijsd. Ook het Amerikaanse banenrapport wordt belangrijk. Dit zal duidelijk maken of er een afname is van de ontluikende loondruk die in het voorgaande rapport naar voren kwam.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl