Bert en Peter Slagter: Goud en Bitcoin kunnen elkaar aanvullen

Goud en Bitcoin kunnen naast elkaar bestaan als alternatieve beleggingscategorieën, omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Het edelmetaal heeft zich door de geschiedenis heen bewezen als veilige haven, terwijl Bitcoin de basis kan worden voor een open en neutraal platform waarop men verschillende toepassingen kan bouwen. En waar goud sterk vertegenwoordigd is in de fysieke wereld kunnen virtuele munten een belangrijke rol gaan vervullen in het digitale tijdperk. Dat zeggen de broers Bert en Peter Slagter, auteurs van het boek Ons Geld is Stuk, in een interview bij Holland Gold.

In het gesprek verwijzen beide heren naar de hoge inflatie en het verlies van koopkracht door de lage rente. Op dit moment is de inflatie ongeveer zes procent, terwijl de rente dicht bij de nul procent ligt. Daardoor verliest spaargeld in twaalf jaar tijd ongeveer de helft van haar koopkracht, zo merkt Bert Slagter op. Hij voegde eraan toe dat de inflatie in 1990 ook al zo hoog was, maar dat sparen toen nog acht procent rente opleverde. In die tijd kon men vermogen te laten groeien door te sparen, maar dat is nu uitgesloten. Spaarders worden nu min of meer gedwongen uit te wijken naar alternatieven.

Volgens beide heren hebben centrale banken zichzelf in een hoek gewerkt door de rente steeds verder te verlagen en een opkoopprogramma te starten. Nu hebben ze bijna geen instrumenten meer om de economie bij te sturen, terwijl de schulden blijven toenemen. Daardoor is het geldsysteem steeds fragieler geworden. Dat zien we ook terug aan de waardestijging van Bitcoin. Dat is een soort motie van wantrouwen tegen het huidige geldsysteem geworden. "Als elk individu, elk huishouden en elk bedrijf de mogelijkheid heeft vermogen naar Bitcoin te verplaatsen, dan begrenst dat centrale banken in hoe slecht ze hun geld kunnen maken", zo concludeert Bert Slagter.

Goud versus Bitcoin

Door de combinatie van oplopende inflatie en extreem lage rente zien we een vlucht naar alternatieven als goud en Bitcoin. Dat zijn beide bezittingen die overheden niet bij kunnen drukken en die dus bescherming kunnen bieden tegen geldontwaarding. Daarbij heeft goud al een sterk trackrecord opgebouwd als instrument om vermogen door een crisis heen te loodsen. Peter Slagter merkt op goud zich bewezen heeft als veilige haven, maar dat Bitcoin in potentie een veel grotere rol kan vervullen in de financiële wereld. Zo kan Bitcoin een neutraal en open platform worden waar men verschillende financiële toepassingen op kan bouwen.

Daarom blijft het volgens hem interessant om zowel edelmetalen als cryptomunten te bezitten. Ook voor vermogensbeheerders zijn cryptomunten interessant. Het is een geheel nieuwe beleggingscategorie waarmee zij extra diversificatie kunnen aanbrengen in hun portefeuille. Bovendien heeft Bitcoin een enorm opwaarts potentieel, indien de adoptie van cryptomunten toeneemt en meer mensen Bitcoin willen bezitten. Omdat het aanbod van de virtuele munt beperkt is kan de prijs dan enorm stijgen.

Of de massa ook echt in Bitcoin zal stappen, dat zal de tijd echter moeten uitwijzen. Wel zijn beide heren het erover eens dat jongere generaties makkelijker de overstap maken naar deze nieuwe technologie, omdat ze in een digitale wereld zijn opgegroeid. Zij zien minder onderscheid tussen een fysieke bezitting als een goudstaaf en een virtuele bezitting als Bitcoin. Dit en nog veel meer bespreken de auteurs van het boek Ons Geld is Stuk in het gesprek met Holland Gold.

Klik hier of op de afbeelding voor de video

Bert en Peter Slagter over geld en Bitcoin (klik op afbeelding voor de video)