De stijging van de goudkoers wordt gedreven door beleggers die het vertrouwen in centrale banken beginnen te verliezen, zo stelt Jake Klein van goudmijnbedrijf Evolution Mining in een interview met Bloomberg. Hij ziet dat steeds meer beleggers twijfelen aan de capaciteiten van centrale banken om de economische problemen van deze tijd aan te pakken en die om deze reden goud kopen.

“De vraag naar een veilige haven als goud lijkt het gevolg te zijn van waar de mensen zich nu mee bezig houden, en dat is het verlies van vertrouwen in het vermogen van centrale banken om ons door deze crisis heen te loodsen”, zo concludeert Klein, directeur van het tweede grootste goudmijnbedrijf van Australië. “Goud krijgt nu meer aandacht van mensen die de afgelopen jaren over het algemeen negatief waren over het edelmetaal.”

Stijging goudkoers

De goudprijs in dollars is dit jaar al met meer dan 15% gestegen, terwijl de koers in euro’s met bijna 13% omhoog schoot. Daarmee is het gele metaal de best presterende grondstof in de Bloomberg Commodities Index.

Onrust op de financiële markten, zorgen over de bankensector en sombere groeiverwachtingen voor de wereldeconomie stuwen de vraag naar goud. Centrale banken in Europa en Japan sturen aan op meer negatieve rente, terwijl de Federal Reserve laat doorschemeren dat ook zij een negatieve rente kunnen invoeren als de omstandigheden daarom vragen.

Centrale banken

Beleggers zijn sceptisch over een verdere renteverhoging in de VS en vinden dit een goed moment om goud te kopen. Jake Klein, die al bijna twintig jaar een leidinggevende functie heeft gehad in de mijnbouwsector, merkt op dat alle financiële markten en beleggingscategorieen zeer gevoelig zijn geworden voor het beleid van centrale banken.

Het vooruitzicht dat de rente nog langer laag blijft of zelfs verder zal dalen is zeer positief voor goud, evenals de stimuleringsprogramma’s van verschillende centrale banken. Pogingen de inflatie aan te jagen hebben vooralsnog weinig succes opgeleverd. De ECB overweegt zelfs slechte leningen van banken te kopen, een teken dat ze de situatie nog steeds niet onder controle hebben.

Nieuwe interesse voor goud

Door de recente beursdaling groeit ook bij het grote publiek de bewustwording van goud als veilige haven. Dat merkt ook Klein: “Het lijkt erop alsof mensen goud opnieuw ontdekken als beleggingsobject, ook door mensen die er de afgelopen jaren geen interesse voor hadden.”

Ook de goudmijnsector heeft door de stijging van de goudkoers weer wat ademruimte gekregen. Zo is het aandeel van Evolution Mining sinds het begin van dit jaar al met 30% gestegen. De GDX, een index van grote goudmijnaandelen, staat op het moment van schrijven zelfs 37% hoger dan begin dit jaar.

Directeur Evolution Mining: "Beleggers verliezen vertrouwen in centrale banken"