Arno Wellens: 'Onze huizenmarkt is doodziek'

 

Het idee dat u door hard te werken en netjes te sparen toegang heeft tot de woningmarkt is inmiddels achterhaald. Dat zegt financieel analist Arno Wellens is een gesprek bij Holland Gold. Voor mensen met een modaal salaris is een normale woning in de randstad niet meer te betalen, terwijl sparen voor een huis ook geen optie meer is. Hij pleit daarom voor ingrijpende maatregelen om de lucht uit de woningmarkt te laten lopen.

De gemiddelde woning kost ongeveer tien keer een modaal inkomen, wat voor een steeds grotere groep mensen onbereikbaar is. Het alternatief om te sparen en daarmee een deel van het huis te betalen heeft volgens Wellens ook geen zin, omdat de huizenprijzen de laatste jaren met gemiddeld 10 tot 20 procent zijn gestegen. Dat betekent dat mensen voor een gemiddelde woning van €400.000 in een jaar €40.000 tot €80.000 moeten sparen. Wellens noemt dat 'ontsparen'. Op deze manier komt het perspectief van een eigen woning niet dichterbij, maar verdwijnt deze juist verder naar de achtergrond.

Huizenmarkt versterkt ongelijkheid

Volgens Wellens zorgen stijgende huizenprijzen voor meer ongelijkheid, omdat de overwaarde van mensen met een afgelost huis het directe gevolg is van hoge hypotheken die banken vandaag de dag verstrekken. Om de huizenmarkt weer gezond te maken is een forse correctie van de huizenprijzen nodig en moeten we de hypotheekschuld collectief afbouwen, desnoods door schulden af te schrijven. Klik op onderstaande afbeelding of op deze link om het volledige gesprek te bekijken.

Arno Wellens - Holland Gold Interviews

Arno Wellens: 'Onze huizenmarkt is doodziek'

Lees ook:

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines