• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Anthony Migchels: Florijn als oplossing voor onhoudbaar geldsysteem

Datum 15 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Anthony Migchels: Florijn als oplossing voor onhoudbaar geldsysteem

 

Het huidige geldsysteem is toe aan hervorming, omdat het teveel macht geeft aan banken en het de vermogensongelijkheid in de samenleving versterkt. Bovendien verdienen banken veel geld aan het privilege om kredieten te verlenen. Dat zegt Anthony Migchels, monetair hervormer en oprichter van de Florijn, in een interview bij Holland Gold. Hij lanceerde met de Florijn een alternatieve munt, waarmee mensen kunnen betalen en rentevrij kunnen lenen.

Volgens Migchels werkt het huidige geldsysteem met fiatgeld en centrale banken een sterke machtsconcentratie in de hand. Bovendien creëren banken economische problemen door op bepaalde momenten heel veel krediet te verlenen en vervolgens de kredietkraan weer dicht te draaien. Dat wordt steeds riskanter, omdat de schulden wereldwijd onhoudbaar hoge niveaus hebben bereikt. Centrale banken moeten nu al actief bijsturen om dit systeem overeind te houden.

Door alle schulden die we hebben dreigt de economie te ontsporen. Migchels waarschuwt voor deflatoire krachten die op gang zullen komen als de kredietverlening stagneert. Als centrale banken de controle verliezen, dan kan dat leiden tot een grote deflatoire depressie met meer wanbetalingen en faillissementen. Ook banken zullen dan in de problemen komen, net als tijdens de kredietcrisis van 2008.

Florijn als oplossing?

Met de Florijn wil Migchels een alternatief geldsysteem aanbieden, dat geen winstoogmerk heeft en dichter bij de bevolking staat. In plaats van te woekeren met hoge rentes wil hij de Florijn rentevrij uitlenen aan consumenten en bedrijven. Zijn stichting houdt bij hoeveel saldo in Florijnen alle gebruikers hebben. De waarde van de munt is één op één gekoppeld aan de euro.

Volgens Migchels zouden mensen meer keuzevrijheid moeten hebben met geld. Hij voorziet een toekomst waarin mensen verschillende soorten (regionale) munten gebruiken, die ze digitaal of met bankbiljetten kunnen verhandelen. Deze munten concurreren met elkaar en moeten voorkomen dat er een machtsmonopolie ontstaat, zoals dat nu volgens hem het geval is met de euro en andere fiatmunten.

De oprichter van de Florijn ziet een duidelijk onderscheid tussen de spaarfunctie en betaalfunctie van geld. Waar geld vooral bedoeld is om mee te betalen, zo zijn edelmetalen als goud en zilver volgens hem meer geschikt als spaarmiddel voor de langere termijn. Wie wil sparen kan beter goud kopen dan dat geld op de bank zetten. "Mensen hebben spaargeld, dat moet je niet op de bank laten staan."

Bekijk het volledige gesprek hieronder of via deze link.