Amerikanen spenderen meer overwaarde in vastgoed

Door de stijging van de huizenprijzen nemen steeds meer Amerikanen een deel van de overwaarde van hun huis op, zo schrijft Bloomberg. Ze gebruiken dat geld niet alleen voor investeringen in de woning, maar ook voor het aflossen van schulden en allerlei consumptieve bestedingen. Uit cijfers van de Federal Housing Finance Agency blijkt dat sinds 2008 niet meer zoveel geld voor dit doeleinde geleend werd tegenover de overwaarde van het huis.

Deze ontwikkeling doet ons sterk denken aan de situatie vlak voor het uitbreken van de financiële crisis. Ook toen werd er op grote schaal overwaarde 'verzilverd' en gebruikt voor investeringen in de eigen woning en voor allerlei dure consumptieve bestedingen als vakanties en auto's. De cijfers laten zien dat huishoudens in de Verenigde Staten nu precies hetzelfde doen, nu de huizenprijzen weer stijgen en het consumentenvertrouwen weer groot is.

Amerikanen spenderen meer overwaarde op vastgoed (Bron: Bloomberg)

Overwaarde zorgt voor meer consumptie

Net als in Nederland is er ook in de Verenigde Staten een situatie ontstaan waarbij de huizenprijzen veel harder stijgen dan de onderliggende hypotheekschulden. Daardoor neemt de overwaarde toe en voelen we ons rijker, waardoor we makkelijker geld uitgeven. Ook als we dat eigenlijk niet hebben en dat lenen op basis van de verwachting dat de huizenprijzen stabiel blijven of verder zullen stijgen.

De stijgende huizenprijzen zorgden in de aanloop naar de crisis van 2008 voor speculatie met vastgoed, wat de basis vormde voor de financiële crisis. Banken konden slechte hypotheken bundelen en doorverkopen en daarmee hun risico afwentelen op beleggers en pensioenfondsen, waardoor ze er belang bij hadden meer hypotheken te verstrekken.

De volgende grafiek laat zien dat de huizenprijzen in de Verenigde Staten al sinds het tweede kwartaal van 2011 harder stijgen dan de hypotheekschulden en dat er inmiddels ongeveer $400 miljard aan fictief vermogen is in de vorm van overwaarde.

Overwaarde op de huizenmarkt neemt weer toe