Amerikaanse munthuis verkoopt dit jaar minder munten

Het Amerikaanse munthuis zal dit jaar waarschijnlijk minder gouden en zilveren munten verkopen dan vorig jaar. De productie van het munthuis is zelfs weer terug op het niveau van tien jaar geleden, toen de financiële crisis net was begonnen. Natuurlijk is de vergelijking met toen niet helemaal eerlijk, omdat de prijzen per munt vandaag de dag hoger zijn dan toen. Toch is het opvallend om te zien dat de verkoop van beleggingsmunten de laatste twee jaar plotseling zo sterk is teruggelopen.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor deze daling. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de edelmetalen de laatste twee jaar veel minder rendement opleverden dan de aandelenmarkt. Daar komt bij dat goud en zilver concurrentie kregen van virtuele munten als de Bitcoin als alternatieve belegging. Een derde verklaring is dat beleggers door de daling van de zilverprijs van de afgelopen jaren veel oude beleggingsmunten op de markt brachten, waardoor de vraag naar nieuwe munten daalde.

Vraag naar beleggingsmunten daalt

De US Mint is de grootste producent van gouden en zilveren beleggingsmunten ter wereld en wordt daarom als een soort graadmeter gezien voor de vraag naar edelmetalen. De cijfers kunnen vertekend worden door een sterke toename in de verkoop van munten bij andere munthuizen, maar daar hebben we geen aanwijzing voor gevonden. Ook de Perth Mint en de Royal Canadian Mint zagen de vraag naar edelmetalen de laatste twee jaar namelijk teruglopen.

Sinds het begin van dit jaar heeft het Amerikaanse munthuis ongeveer 13,5 miljoen Silver Eagle munten geproduceerd, terwijl het totaal een paar jaar geleden nog op 40 miljoen exemplaren per jaar lag. In de hoogtijdagen verkocht het munthuis ongeveer 3,5 miljoen munten per maand, terwijl het maandelijkse gemiddelde dit jaar tussen de 1 en 1,5 miljoen munten ligt. De volgende grafiek laat deze trend zien aan de hand van het 12-maands gemiddelde.

Productie zilveren munten is de laatste twee jaar sterk afgenomen

Productie gouden munten daalt

Kijken we naar de productie van gouden munten, dan zien we een vergelijkbare trend. Opvallend is dat gouden munten vooral in de eerste jaren na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 erg populair waren, terwijl de zilveren munten pas later veel aandacht kregen van beleggers.

De daling van de afgelopen twee jaar lijkt ernstiger dan het is, omdat er door de hoge productie van voorgaande jaren meer secundair aanbod op de markt is. Worden er meer oudere munten aangeboden, dan dempt dat de vraag naar nieuwe munten.

Productie gouden munten lijkt weer te stabiliseren

Bekijk ook eens ons uitgebreide assortiment van zilveren munten en gouden munten. Veel producten zijn uit voorraad leverbaar.