Amerikaanse beleggers stappen weer in goud-ETF's

 

Amerikaanse beleggers hebben hun positie in goud-ETF's in november voor het eerst in drie maanden weer uitgebreid. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe data van de meest bekende goud-ETF's. Ook Europese beleggers voegden het edelmetaal weer aan hun beleggingsportefeuille toe via dit soort beleggingsproducten. De hernieuwde belangstelling voor goud is het gevolg van hoger dan verwachte inflatiecijfers. Zowel in de VS als in Europa bereikten deze het hoogste niveau in decennia.

Sinds begin dit jaar zijn de goudvoorraden van Amerikaanse en Canadese goud-ETF's desondanks met 178,1 ton gedaald een totaal van 1.823,7 ton. Deze daling van bijna tien procent is te verklaren door een daling van de goudprijs eerder dit jaar, waardoor beleggingsfondsen de voorkeur gaven aan andere beleggingen. Ook speelde de rentestijging op Amerikaanse staatsleningen eerder dit jaar een rol, want dat zette de goudprijs onder druk.

Meer vraag naar goud in Europa en Azië

In Europa bleven de posities van goudfondsen sinds begin dit jaar vrijwel onveranderd op 1.560,3 ton. Daarbij zien we wel een interessante verschuiving van het Verenigd Koninkrijk (-35,7 ton) naar Duitsland (+17,2 ton) en Frankrijk (+10,7 ton). Een mogelijke verklaring daarvoor is dat fondsen in het Verenigd Koninkrijk ook een Amerikaans publiek bedienen, terwijl ETF's in Duitsland en Frankrijk zich vooral op de binnenlandse markt richten. In deze landen is de vraag naar goud ook dit jaar aanzienlijk.

In Azië is de markt voor deze beleggingsproducten, waarmee mensen goud kopen alsof het een aandeel is, nog volop in ontwikkeling. Ieder jaar komen er nieuwe fondsen bij. Dit jaar steeg de totale voorraad van Aziatische goud-ETF's met 17,7 ton naar 132 ton. Daarmee is deze regio momenteel de belangrijkste groeimarkt voor dit type goudbeleggingen. In veel Aziatische landen koopt men van oudsher liever fysiek edelmetaal in de vorm van gouden munten, baren en sieraden, maar goud-ETF's zijn ook daar aan een opmars bezig.

Correlatie goudprijs en goud-ETF's

Onderstaande grafiek laat zien dat er een sterke correlatie bestaat tussen de goudprijs en de totale voorraad van goud-ETF's. Stijgt de prijs, dan neemt ook de vraag naar dit soort beleggingsproducten toe. Bij een daling van de goudprijs gebeurt het omgekeerde en bouwen beleggers hun posities af.

Verder valt op dat de verhouding tussen Noord-Amerikaanse en Europese goudfondsen sinds de kredietcrisis sterk is veranderd. Vertegenwoordigden Europese ETF's begin 2009 een kwart van de totale voorraden, nu is dat al bijna de helft. Door de financiële crisis en de Europese schuldencrisis zochten meer Europese beleggers hun toevlucht in goud. Door de uitzonderlijk lage rente en torenhoge inflatie kopen nu ook steeds meer spaarders het edelmetaal als veilige haven.

Ontwikkeling goudvoorraden ETF's sinds 2003

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines