Amerikaanse banken krijgen groen licht voor stablecoins

Er staat Amerikaanse banken niks meer in de weg om gebruik te maken van blockchain technologie en stablecoins voor het faciliteren van het betalingsverkeer. Op 4 januari heeft Brian Brooks van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) middels dit nieuwsbericht Amerikaanse banken officieel toestemming gegeven om deel te nemen aan “independent node verification networks (INVN) zoals blockchains” en om stablecoins te benutten voor betalingsverkeer en andere bankactiviteiten.

Goud op de blockchain en de potentie voor goud adoptie door banken

In de crypto community is enthousiast gereageerd op het bericht; de goud community is nog niet wakker geworden over de mogelijkheden die het brengt voor de adoptie van goud. Het betekent concreet dat blockchain applicatie netwerken zoals Polkadot, Stellar of Ethereum, maar natuurlijk ook die van Bitcoin, geïntegreerd kunnen worden in het Amerikaanse bankenwezen. Allerlei tokens die activa op een blockchain netwerk representeren kunnen nu door banken verwerkt worden.

Banken kunnen zelf op een blockchain netwerk van keuze bepaalde tokens gaan uitgeven. Hierbij kunnen we denken aan USD stablecoins (tokens), digitale effecten (de security tokens), maar ook tokens (stablecoins) die zijn afgedekt door goud. Een goed gereguleerd voorbeeld van een stablecoin die is afgedekt door goud in de Verenigde Staten is de Paxos Gold token. De digitalisering van goud kan de adoptie van het edelmetaal als een monetair middel binnen het Amerikaanse betalingsverkeer verder versterken.

Het belang van de OCC voor de toekomst van het Amerikaans bankwezen

Als voormalig Chief Legal Officer van Coinbase speelt de huidige Acting Comptroller of the Currency Brian P. Brooks op dit terrein een thuiswedstrijd. In het nieuwsbericht belicht hij de unieke mogelijkheden van blockchain:

“In andere landen heeft de overheid real-time systemen voor betalingsverkeer gebouwd, maar de Verenigde Staten bouwen graag op de innovatiekracht van de private sector voor het ontwikkelen real-time systemen. Enkele van deze technologieën komen van bank consortia en andere komen van onafhankelijke partijen. De Working Group on Financial Markets heeft een framework opgesteld voor de toekomstige overgang naar een op stablecoin gebaseerde financiële infrastructuur.

Men heeft de belangrijkste risico’s geïdentificeerd, maar heeft ervoor gekozen deze risico’s te beheersen ongeacht de onderliggende technologie. Ons bericht neemt voor banken elke juridische onzekerheid weg bij het gebruik van blockchain en het doen van betalingsverkeer in stablecoins. Zij kunnen nu tegemoet komen aan de wens van klanten die meer en meer de snelheid, efficiency, interoperabiliteit en lage kosten wensen die zij kennen van crypto.”

De OCC assisteert, reguleert en controleert alle nationale banken en federale fondsen evenals de Amerikaanse vestigingen van buitenlandse banken. Het instituut is opgericht in 1863 als onderdeel van de nationale valutawet, die in 1864 overging in de nationale bankwet. Deze scheidsrechter is daarmee veel ouder dan bijvoorbeeld de Federal Reserve.

De Amerikaanse democratie ondergaat een crisis, de dollar verliest internationaal steeds meer aanzien en het Amerikaans bankwezen en betalingsverkeer is verouderd. Het groene licht brandt, de banken zijn nu aan zet om te adopteren en te innoveren met de nieuwe monetaire technologie. We zitten anno 2021 in een monetaire revolutie en staan we aan de vooravond van een Great Reset. Dit biedt ook kansen voor de adoptie van goud en een mogelijke herintroductie van goud als een anker voor een mogelijk ‘nieuw’ globaal monetair systeem.

Disclaimer: Dit artikel over Bitcoin is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Het artikel is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van bestebank.org. Bron: bestebank.org